2011. június 14.

Romló PC-piaci előrejelzés

Több mint egy százalékpontot visszavett korábbi 10,5 százalékosra becsült növekedési előrejelzéséből a globális PC-piac idei évére a Gartner.

Több mint egy százalékpontot visszavett korábbi 10,5 százalékosra becsült növekedési előrejelzéséből a globális PC-piac idei évére a Gartner.

Az előrejelzés 10,5 százalékosról 9,3 százalékosra csökkentése mögött a netbookok iránti csökkenő kereslet mellett a táblagépek piaci előretörése áll elsősorban. A Gartner így az idén 385 millió PC leszállítására számít.

Az intézet elsősorban arra alapozza új előrejelzését, hogy az utóbbi negyedévek során a netbookok szegmense csökkenést jelzett, azaz a mobil számítógépek terén közel sem lehet olyan jó eladásokat várni, mint korábban becsülték.

A vevők jellemzően halasztják az ilyen készülékek beszerzését, mert a táblagép piac fejleményeit figyelik, jóllehet nem azzal a megfontolással, hogy utóbbi gépekkel helyettesítenék a hordozható PC-ket, mert ilyen "cserére" csak minimális mértékben lehet számítani.

Máskülönben is átalakulóban a PC-piac: a minden megoldásra alkalmas számítógép helyett speciális, esetenként egymást kiegészítő gépeket keresnek. Ennek nyomán egy szélesebben értelmezendő szegmens van alakulóban, ahol jelen vannak a speciális televíziókészülékek és a különleges képességű okostelefonok is.

A Gartner úgy látja, hogy a PC-piac fő mozgatórugója egyre inkább a vállalati szektor, a növekedés elsősorban ezen megrendelők géppark-frissítéseinek köszönhető majd.

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

4 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.