2010. június 29.

Rontottak a magyarok demokráciában

Három kategóriában lát visszalépést az egyik nagy tengerentúli polgárjogi szervezet, ezért pedig némiképp rontotta Magyarország értékelését.

Három kategóriában lát visszalépést az egyik nagy tengerentúli polgárjogi szervezet, ezért pedig némiképp rontotta Magyarország értékelését. Három ponton látnak visszalépést; ezek egyikk epedig éppen a szabad sajtóé. A Freedom House ma tette közzé éves elemzését. A demokráciához szokó nemzetek között így is jobban állunk az átlagnál, médiafronton pedig árnyalatnyival az új tagállamok középértékénél is kedvezőbb nálunk a helyzet.

A hétfokú skálán annál jobbnak számít az eredmény, minél alacsonyabb; hazánk 2003 és 2005 között szerepelt a legjobban (végig 1,96 pontos eredménnyel), majd következett egy kerek kétpontos zárás, 2007 és 2008 már 2,14-es, a tavalyi év pedig 2,29-es mutatóval zárult; erre rontott rá még egy tizedet idénre az ország.

Csehország esetében mérsékelt, Szlovákia és Magyarország esete kapcsán viszont jelentős demokrácia-romlást lát az elemzés. hazánk esetében a globális válság demokratikus intézményrendszerre tett nyomását emelik ki,

A korrupció, valamint a jogi keretek mellett a média függetlensége volt az a terület, ahol romlást látott a Freedom House; mindhárom esetben negyed-negyed ponttal rosszabb az osztályzat, mint 2009-ben. (Ezek a szegmensek 3,50, 2,75, illetve 2,50 pontot kaptak most.) A média kapcsán megjegyezték: erősíthette a politikai nyomásgyakorlást, ami a két országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázata körül történt, míg másik problémás pontként a Magyar Televízió körüli „botrányokat” említették. Mindez a polgárjogi szervezet szerint súlyos kérdéseket vetett fel a média függetlenségével és a korrupcióval kapcsolatban.

A demokráciához szokó nemzetek között így is jobban állunk az átlagnál, amely 3.24-es értéket ért el, médiafronton pedig árnyalatnyival az új tagállamok 2,55-ös középértékénél is kedvezőbb nálunk a helyzet. (Utóbbi érték a balkánon 4,32, a Baltikumot nem számítva a volt szovjet tagállamok esetében kerek 6.) A független média kategóriában egyébként összesen két (sereghajtó) országnál mutatott ki előrehaladást a szervezet, Fehéroroszország és Tadzsikisztán.

Médiafüggetlensége kapcsán Csehország negyed, Lengyelország fél, Lettország és Litvánia egy-egy, míg Észtország egy és egynegyed ponttal végzett előttünk – Románia ugyanennyivel előttünk, míg Szlovákia lemaradása negyed pont csupán.

Majdnem két hónapja tette közzé sajtószabadság-listáját a szervezet; ezen több mint fél tucat helyet rontott Magyarország. Ennek ellenére a regionális középmezőnyben végeztünk - a szabad államok között. Maradtunk a „szabad” kategóriában, de a 2008-as 33. helyett csak a 40-42, pozíció jutott nekünk a tabellán – Dominika és Franciaország társaságában. Éppen mögénk került Szlovákia, amely (szintén 23 ponttal) olyan államokkal végzett négyes holtversenyben, mint Suriname, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

A magyar eredményt pontszám-romlás is okozta; az elző, 21 pontos eredményt 23-ra rontottuk, így nyertük el helyezésünket a 69 szabadnak ítélt sajtójú állam között. A Közép- és Kelet-Európa / volt Szovjetunió néven tárgyalt államcsoport nyolc média-szabadnak ítélt állama között így a negyedikek vagyunk, az északi szomszédokkal karöltve. A dobogósok: Észtország 17, Csehország 18 és Litvánia 21 ponttal. Követ bennünket – tőlünk, majd egymástól is egy-egy pontnyi távolságban – Lengyelország, Szlovénia és Lettország. Innentl pedig már a részben szabad államok tizenegyes, majd az egyáltalán nem szabadok tízes bolya kezdődik.

Indul A Bank és a Bezár a bazár! a TV2-n

12 órája

6 kérdés – 6 perc – 60 millió forint! - ma este 20:45-től Stohl András műsorvezetésével elstartol A Bank, a TV2 legújabb, hazai fejlesztésű kvíz show-ja.