2010. március 09.

Roxy: nincs kegyelem

Nem könnyít a Roxy Rádió helyzetén a médiahatóság; az ORTT elvetette, hogy újabb koncessziósdíj-fizetési halasztásra lehetőséget adjon a fővárosi adónak.

Portálunk információja szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) két okból sem egyezkedik az adóval. Egyfelől azért, mert az ismét tetemes (médiahatósági források tájékoztatás szerint hetvenmillió forint körüli) tartozást halmozott fel. Másrészt pedig amiatt, hogy a rádiót működtető társaság nem teljesítette a tavaly nyári törlesztési egyezségben foglaltakat sem.

Tavaly június 24-én ugyanis arról írtak alá megállapodást a felek, hogy a Roxy rendezi – akkor 24 millió 132 ezer 275 forintra rúgó (körülbelül négyhavi vállalásával egyenértékű) műsorszolgáltatásidíj-hátralékát. Mégpedig oly módon, hogy a következő hónap végéig 20 millió forintra dolgozza le azt, majd az év végéig hátralévő öt hónapban négy-négymillió forint pluszbefizetéssel közelít a nulla szinthez. A dokumentumban az szerepel: csúszás esetén elveszíti e lehetőséget a cég.
Testületi források szerint az ORTT nemrégiben úgy határozott: írásbeli figyelmeztetésben állapítja meg a jogsértést, és felhívja a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől. Ez a médiatörvényben rögzített hat szankciólehetőség közül a második; az első lehetőség a felhívás a sérelmezett magatartás megszüntetésére, a következő a – legfeljebb harminc napos – elsötétítés/elnémítás, ezt követi a kötbérezés, a bírságolás, a legutolsó eszköz pedig a műsorszolgáltatási szerződés felmondása.

A Roxynak tartania kellene a díjfizetési késedelemtől, ha pályázat nélküli koncesszió-újítást kérne, hiszen ez súlyos szerződésszegés – így pedig kizáró körülmény. Csakhogy ezt nem teheti. 2011. február 25-én ugyanis lejár az összesen 12 évig fennálló jogosultsága, így mindenképpen pályázaton kell eldőlnie, ki nyeri el a budapesti 96,4 MHz-es frekvenciát.