A Sanoma Budapest vezérigazgató-helyettesi pozíciójából hat éve távozott szakember résztulajdonosként és társ-ügyvezetőként jelent meg a Literatura Medica Kiadónál, amely 25 éve meghatározó szereplője az orvosi szaklapok piacának. A kiadó 2016 júliusától LifeTime Média Kft. néven működik tovább.

Ruszkai Nóra a Sanomától történt távozása után több cégnél tevékenykedett tanácsadóként, így például a Figyelő beindítását segítette a World Communications mellett, különböző projekteken dolgozott a Chellónál, és coaching akadémiát is indított egy tulajdonostársával. Két évvel ezelőtt Kínába költözött, ahol eredetileg férje vállalt egyetemi tanári állást Sanghaj egyik elővárosában, majd ő maga is tanárként dolgozott. Idén júniusban tértek haza.

Ruszkai Nóra lapunknak elmondta, egy időre eltávolodott a magyar médiától, de mindig biztos volt benne, hogy vissza fog térni. Ismerte ezt a céget, amelyben most társtulajdonos lett az egyik alapító, Cserni Tímea mellett, akivel társ-ügyvezetőkként irányítják a jövőben a kiadót. A cégvezetés harmadik tagja Kürti István, aki 2001-2011 között a Sanoma kereskedelmi igazgatója volt, most pedig operatív szinten segíti a két tulajdonos-ügyvezető munkáját.

„Tizenegy év alatt sok mindent kaptam a Sanomától, de leginkább tudást és önbizalmat arra vonatkozóan, hogyan lehet egy sikeres kiadót felépíteni. Hatalmas kihívásnak és izgalmas feladatnak tartom, hogy végre a saját cégünkbe fektethetem ezt a sok magammal hozott muníciót – mondta Ruszkai Nóra, aki úgy látja, a kiadó növekedéséhez még elég tartalék van mind a piacban, mind a belső hatékonyság növelésében. A régi-új kiadó terveiben többek között szerepel a továbbra is Literatura Medica brandnév alatt működő orvosi szaklapportfólió bővítése mellett egy jelentős fogyasztói magazin és digitalis portfólió kiépítése, illetve a már évek óta sikeresen működő, jelenleg 12 lapot kezelő sales house tevékenység továbbfejlesztése is.

„1990-ben elsőként kezdtünk a piacon, ma szeretnénk a legnagyobbak is lenni” – tette hozzá Cserni Tímea, aki 20 éve vezeti a kiadót és gondozza az orvosi kiadványokat, valamint a B2B nemzetközi kapcsolatokat. – „Hatalmas potenciált látunk továbbra is a szakkiadványokban és az átfogó piacismeret, amellyel rendelkezünk, biztos alapot ad ahhoz, hogy még tovább növekedjünk.”

„Bár kívülről úgy tűnhet, hogy egy sales house-t összehozni nem nagy ügy, ugyanakkor kevesen vannak, akik ezt az ügyfelek megelégedésére jól is tudják menedzselni” – hangsúlyozza Kürti István –. „A mi sikerünk a speciális szakértelemmel bíró értékesítési kollégákban és abban a rengeteg tapasztalatban rejlik, amellyel többen is rendelkezünk a csapatban.”

Balról jobbra: Ruszkai Nóra, Kürti István, Cserni Timea.

Fotó: Sárközy Marianna