2012. augusztus 10.

Safari: fizet a Google

A Google 22,5 millió dollárt fizet, amiért állítólag kijátszotta az Apple Safari böngészőjének adatvédelmi beállításait.

A Google beleegyezett abba, hogy 22,5 millió dollárt fizessen, amiért állítólag kijátszotta az Apple Safari böngészőjének adatvédelmi beállításait - közölte csütörtökön az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

Az FTC eddigi gyakorlata során még sohasem szabott ki ekkora bírságot, a Google ugyanakkor nem ismerte el felelősségét. A kifizetendő összeg eltörpül a cégnek a második negyedévben jelentett, 12,21 milliárd dolláros bevétele mellett.

A csütörtökön bejelentett megállapodással lezárult az a vizsgálat, amelyet a bizottság indított a Google ellen. A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető cégét azzal vádolták meg, hogy "cookie"-k segítségével nyomon követte a Safari böngészőt használó iPad- és iPhone-felhasználókat, holott azok a beállításaikkal ezt meg kívánták megakadályozni.

Az internetes keresőcég az adatvédelmi beállítások megkerülésével megszegte az FTC-nek a felhasználók hozzájárulását előíró rendeletét, amelyet a bizottság 2011-ben hozott meg a Google azóta megszűnt közösségi hálózatával, a Buzz-zal kapcsolatban. A Google ellen mind az FTC, mind az Európai Unió hatóságai trösztellenes vizsgálatot folytnak, mert a céget azzal vádolták meg, hogy manipulálja a keresési eredményeket, és azokban a saját termékeit részesíti előnyben.

Forrás: MTI