2017. október 05.

Sajtófotósoknak tartottak workshopot

Fotográfiát hallgató és többségében fotóriporternek készülő diákok, és jelenleg is dolgozó sajtófotósok részére tartott workshopot október 3-án a Canon Hungária a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás apropóján.

A műhelybeszélgetésen Pályi Zsófia szabadúszó fotográfus és Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetője elemezte az idei kiállítás nyertes felvételeit jellemző trendeket és megosztotta szaktudását arról, hogy mi minden kell a sikervárományos kép készítéséhez.

A World Press Photo célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Magyarország mindig is büszke lehetett fotográfusaira, akik évtizedekre visszamenően is kiemelkedő alkotásokkal gazdagították a világot. Az október 23-áig Budapesten is megtekinthető képválogatásnak helyt adó Néprajzi Múzeumban szervezett workshopon a Canon Hungária célja az volt, hogy a leendő fotográfusok a technikai felkészültség mellett az elhivatott szemléletet is elsajátítsák és kialakítsák saját stílusukat. A szeminárium jellegű rendezvényen tapasztalt és díjakat és helyezéseketis nyert hazai szakemberek interaktív módon, barátságos környezetben és hangulatban oszthatták meg élményeiket és sikereiket, inspirálva a diákokat a szakmai fejlődésre.

Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetője Szembesítés című, 2010-ben készült képriportjának készítésébe avatta be az érdeklődőket. A riport fotói a magyarországi romák elleni támadások túlélőit és családtagjait mutatják be egy évvel a gyilkosságok után.

Pályi Zsófia fotográfus idei nyertes képekkel kapcsolatos trendeket elemezte, illetve saját díjnyertes fotóinak készítési körülményeitis részletesen bemutatta. Pályi előadásából kiderült, hogy egy „retinánkba égő” legendás kép elkészítésekor nem csupán az számít, hogy a fotós jó időben legyen jó helyen, sokszor a hosszas és olykor fáradtságos, sőt, költséges előkészítést igénylő fotók is jelentős sikereket aratnak.

Cseppben az élet

11 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.