2014. március 18.

Salgótarjánban folytatódik a Digitális Közösség Program

A miskolci jelentkezők pályázatait kiértékelték, összesen 17 ezer laptopot adnak át. A kormány a szélessávú elérés kiterjesztésére is ígéretet tett.

A miskolci jelentkezők pályázatait már kiértékelték, összesen 17 ezer laptopot adnak át. A kormány a szélessávú elérés kiterjesztésére is ígéretet tett.

A Digitális Közösség Program első, miskolci szakaszában több mint 10 ezer laptopot adnak át várhatóan legkésőbb június végéig, egy rövid eszközismertetővel egybekötve. A programba többek között álláskeresők, kisgyermekes anyukák, nyugdíjasok, diákok és megváltozott munkaképességűek kerültek be.

Az NFM közleményében kiemeli: fontos mérföldkőhöz érkezett a Digitális Közösség Program, a programiroda feldolgozta és kiértékelte a miskolci lakhellyel rendelkezők pályázatait. Az Európai Unióban is egyedülálló projekt nyertesei e héttől kezdődően kapnak telefonos tájékoztatást az átvétel időpontjáról.

Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: a program nyertesei számára a kapott eszközök és az oktatás révén könnyebbé válhatnak a mindennapok, például elektronikusan vásárolhatnak vagy intézhetik az ügyeiket. A nehezebb körülmények között élő családok is bekapcsolódhatnak a digitális közösségbe, és így hozzáférhetnek olyan információkhoz a világhálón, amelyek segítik őket az álláskeresésben, az önképzésben, a kapcsolattartásban. A digitális írástudatlanság felszámolását támogatja a kormány szélessáv-fejlesztési programja is, amelynek köszönhetően 2018-ra mindegy magyar háztartásban hozzáférhető lesz a legalább 30 Mbs sebességű hálózat.

A tavaly novemberben elindított pilot projekt célja, hogy hozzájáruljon az esélyegyenlőség megteremtéséhez, az életminőség javításához, és az érintett terület felzárkóztatásával az ország versenyképességének növeléséhez. Ennek érdekében a kormány a borsodi megyeszékhelyen és a miskolci járásban összesen 17 ezer laptopot juttat el a rászorulókhoz, és térítésmentes oktatást biztosít a digitális írástudatlanok és az alacsony szintű digitális írástudással rendelkező személyek számára - áll a közleményben.

(Forrás: MTI)