2010. szeptember 08.

Sanoma-vezér: régió és digitália

A nagy nemzeti napilapok helyett inkább a kisebb regionális lapok erősödésére és az internetes tartalom fizetőssé tételére számít a Sanoma elnöke.

A nagy nemzeti napilapok helyett inkább a kisebb regionális lapok erősödésére és az internetes tartalom fizetőssé tételére számít a Sanoma médiabirodalom elnöke.

Jaakko Rauramo szerint a legtöbb napilap nem érti a helyét a világban. A válság véget ért az európai médiában, de a beindult felvásárlások igencsak „döcögnek”, aminek egyik oka lehet, hogy jócskán túlértékelt a piac.

"Az északi államokban, Dániában, Svédországban, Finnországban általában a nagypolitika törekvése volt, hogy egy demokratikus, egyenlőségen alapuló társadalmat hozzanak létre, és ebben igen fontos szerep hárult az újságokra. Finnország esetében az is sokat nyomott a latban, hogy a megjelenő helyi lapok idővel regionális újságokká erősödtek. Ma a napilapok többsége ilyen helyi újság, amelyek a maguk területén gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak" – nyilatkozta a skandináv helyzetről a Népszabadságnak.

Szerinte a legtöbb újság nem igazán érti a helyét a mostani világban, az újságok természetes közegévé mára a kisebb, helyi közösségek - városok, régiók - váltak. Egyelőre azonban az újságok nagyobb része nemzeti médium. "Számomra azonban nem az a kérdés, hogy az újságok nyomtatott vagy elektronikus formában fognak-e tovább élni. A nagy kérdés inkább az, hogy a jövőben az emberek hajlandóak lesznek-e fizetni a bennük fellelhető tartalomért. Az összes nagy médiacég azon töpreng, hogy fizetőssé tegye-e internetes tartalmait."

A Ringier-Springer fúzióról úgy nyilatkozott: "Lett egy erősebb versenytársunk. Ugyanakkor most már csak egyetlen vetélytársunk van a régióban. Márpedig jobb, ha az embernek egyetlen kemény, professzionális versenytársa van, mint sok kisebb. Ez kiszámíthatóbb viszonyokat teremt számunkra."

A Sanoma-vezér közlése szerint egyelőre megmaradnak mostani piacaikon (azaz a magazinok, az online és az oktatási kiadványok területén), mert jelenleg nincsenek meg az erőforrásaik arra, hogy más, egyéb üzletágban terjeszkedjenek.

A média hazai újraszabályozása kapcsán (hangsúlyozva, rendszerint próbálják elkerülni, hogy kommentálják a helyi törvénykezési folyamatokat) annyit mondott: a politikai-gazdasági vezetés a skandináv országokban sem kedveli túlzottan a médiát. „Azonban tisztában vannak azzal, hogy a nemzeti fejlődésnek ott is három fő pillére van: a szólásszabadság, a demokrácia és a piacgazdaság. Ha ebből egy is gyenge, akkor az egész építmény meginog. Mint felelős médiavállalkozás elnöke én a szólásszabadság híve vagyok” – tette hozzá Jaakko Rauramo.