2013. július 02.

Sértő tartalmak mellé nem rak hirdetéseket a Facebook

Civil szervezetek nyomására szigorít szabályain a közösségi felület.

Civil szervezetek nyomására szigorít szabályain a közösségi felület.

Július 1-jével szigorít szabályain a Facebook: mostantól jobban megnézik, milyen oldalak vagy csoportok tartalmaihoz kapcsolódhatnak hirdetések - írja a BrandRepublic. Ennek nyomán záros határidőn belül minden olyan oldalról eltűnhetnek a reklámok, amelyek erőszakos vagy nyíltan szexuális tartalommal bírnak.

A Facebook azért szigorított, mert civil szervezetek indítottak kampányt, nyomást helyezve a közösségi oldal mellett a márkatulajdonosokra is. A The Everyday Sexism Project és társai azt kifogásolták, hogy nők elleni erőszakra buzdító tartalmakhoz is kapcsolódtak hirdetések.

Ennek nyomán a Nissan például visszavonta a hirdetéseket, és a Procter & Gamble, illetve az Unilever is nyomás alá kerültek. Utóbbi helyzete különösen érdekes, hiszen egyik fő témája  - Dove márkája kapcsán - a nők önbecsülése.

A Facebook elismerte, hogy - mint a legtöbb digitális platform - maga sem tökéletes, de hozzátették: igyekeznek megtalálni az egyensúlyt, hogy megőrizzék a megosztás szabadságát, eközben viszont a felhasználókat és a márkákat megóvják bizonyos fajta tartalmak hatásaitól.