2012. augusztus 07.

Sikeres a Kisalföld Duna-akciója

Példaértékű civil összefogással zárult a Kisalföldet is kiadó Lapcom Kft. országos népi kezdeményezése.

Példaértékű civil összefogással zárult a Kisalföldet is kiadó Lapcom Kft. országos népi kezdeményezése. A hatvan napos kampány végén a szervezők 82.085 aláírást adtak le hitelesítésre az Országos Választási Irodán. Az eredményességhez 50 ezer támogató aláírás szükséges.

A kérdés, amelyhez az aláírásokat várták: Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?

Szammer István (képünkön), a népi kezdeményezést elindító Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója a kampány indításakor elmondta: olvasótáboruk legalább felének az élete folyamatosan, több szálon kötődik a Dunához. Mégis, olyan szintű változást, ami hosszú távon rendezné a Duna sorsát, a folyó elterelése óta eltelt húsz év alatt nem sikerült elérni. Ez érződött az aláírásgyűjtésre fordítható két hónap minden egyes napján. „Nem túlzás azt állítani, hogy az egész megye megmozdult felhívásunkra. Óriási erő, amely megmutatja, mennyire fontos az a téma, amelyet felkaroltunk. Azok a társaságok, amelyek erősek és képesek segíteni, tegyék is meg. A Lapcom Kft. és a Kisalföld ezekben a kérdésekben komoly hagyományokkal rendelkezik, hiszen építettünk már házat árvízkárosultaknak a Tisza-parton, autistaotthont, segítettünk szívcentrum létrehozásában is, valamint sok-sok rászorulót támogattunk. A népi kezdeményezés talán mind közül a legnagyobb akció volt ” – nyilatkozta Szammer István az Országos Választási Irodán, a 82.085 aláírás leadását követően. Kiemelte, hogy a civilek mellett valamennyi megyei politikai erő támogatta a kezdeményezést.

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője elmondta, a Duna 1992-es elterelése óta a szigetközi Öreg-Duna-szakaszon nem történt érdemi beavatkozás. Ugyanígy a Mosoni-Duna torkolati részén is vízszintemelésre lenne szükség. Győr ugyanis a folyók városa, de az év nagy részében „kifolyik belőle a víz”.

Vida István mosonmagyaróvári szerkesztőségvezető kiemelte: „Egyrészt meggyőződhettünk arról, hogy a civilek ereje nem lózung, hanem eleven valóság, másrészt a Duna-kampány során megdőlt az a tapasztalat, hogy minden ügyet csak pártpolitikai alapon lehet megítélni és erről véleményt mondani."

Somodi Géza főszerkesztő-helyettes így összegezte az országos népi kezdeményezés tapasztalatait: „Nagyon sok ember nagyon sok munkája van ebben. Az akció kezdetekor egy hét alatt 81 civil szervezet regisztrált nálunk, de ennél sokkal többen segítettek. Egészen elképesztő összefogást tapasztaltunk.”

Az Országos Választási Bizottság júliusban elrendelte az aláírások ellenőrzését és várhatóan augusztusban dönt arról, hogy eredményes volt-e a kezdeményezés. Amennyiben igen, akkor az Országgyűlésnek még ebben az évben napirendjére kell tűznie a felvetett kérdést.