2016. május 09.

Sínen van az amerikai gigafelvásárlás

A legfőbb akadály is elhárult a felvásárlás elől, amellyel az Egyesült Államok második számú szélessáv-szolgáltatóját és harmadik legnagyobb online videóvállalatát hozzák össze.

A helyi hírközlési szabályozó szerepét betöltő Szövetségi Távközlési Tanács (FCC) ugyanis jóváhagyta, hogy a Magyarországon a UPC után ismert Liberty Global érdekeltsége, a Charter Communications felvásárolja a Time Warner Cable-t és a Bright House nevű szolgáltatót.

A 78,7 milliárd dollár ügylet végeredménye egy olyan monstrum lesz, amely 41 szövetségi államban közel 24 millió ügyfelet szolgál ki. Ezzel épp a Comcast mögé sorol be piaci másodiknak, amely épp a szabályozói fenntartások miatt tett le a Time Warner Cable megszerzéséről tavalyelőtt.

A Charter – részint azért, hogy elkerülje a csapdát, amibe a Comcast két éve belesétált – maga is tett előzetesen önkorlátozó vállalásokat, de az FCC is csak feltételekkel hagyta jóvá az ügyletet. A végeredmény egyebek mellett az, hogy a vevő vállalta, hogy szélessávú hálózatot épít ki még ellátatlan, vagy csak lassabb hozzáféréssel rendelkező térségekben, eközben pedig a piaci verseny élesebbé tételét ígérték a felvásárlástól. Ami eléggé furcsa volna ebben az esetben, hiszen sajtóhírek szerint az ügylet után a szélessávú kapcsolatok kétharmada a Comcast és a New Charter ügyfele lesz.