2010. július 15.

Sláger, Danubius: megy tovább

Lesz harmadik menet. Az ORTT ugyanis a Legfelsőbb Bíróság elé viszi a tegnapi ítélet egyik – számukra kedvezőtlenül módosított - pontját.

Lesz harmadik menet. Az ORTT ugyanis a Legfelsőbb Bíróság elé viszi a tegnapi ítélet egyik – számukra kedvezőtlenül módosított - pontját. Mindez azt jelenti, hogy vagy állandósul a frekvenciavitában a januári ítéletekkel kialakult patthelyzet, vagy az ORTT (esetleg jogutódja) győzelmével zárul a jogvita. Az ítélőtábla szerdai döntéseit minden érintett a saját győzelmeként értékelte.

„Az Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését mindkét ügyben teljes egészében helyben hagyta és a felpereseket ismét jelentős összegű perköltség megfizetésére kötelezte. Az elsőfokú ítélet a Danubius és a Sláger Rádió egyetlen kereseti kérelmének adott helyt. Megállapította, hogy az ORTT jogellenesen járt el akkor, amikor az alaki vizsgálat során nem utasította vissza az Advenio Zrt. és az FM1 Zrt. pályázatát. Elutasította ugyanakkor a bíróság a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását, azok haladéktalan felmondását, illetve az eredeti állapot helyreállítását. Elutasította a bíróság azt a kérelmet is, hogy az ORTT jogellenesen írta ki a pályázatot” – áll a médiahatóság közleményében.

Az ORTT abban az egy kérdésben, amelyben a bíróság a felperesek keresetének helyt adott, felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz – jegyzik meg, hozzátéve, „a 14 éve fennálló jogszabályi háttér ellentmondásosságát jelzi, hogy az üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség is vizsgálatot folytatott, és a Fővárosi Ítélőtábláétól eltérő álláspontot alakított ki”.

Noha erre az ORTT közleménye nem tér ki, portálunk értesülése szerint azt a pontot vinnék ismét bíróság elé, amely szerint jogellenes volt a két pályázat befogadása. A verdiktet egyébként – mint az várható volt - minden fél saját győzelmeként értékeli: a régi rádiók éppen a médiahatóság által támadni kívánt rész miatt, az újak azért, mert nem látszik veszélyben forogni licencük, az ORTT pedig amiatt, hogy csak egyetlen olyan passzus szerepel az anyagban, amely miatt még pereskednie kell.