2010. június 04.

Sláger volt - magyar lesz?

Heal Edina végül nyilvánosan is bejelentette: indulhat a Magyar Rádió elnöki székéért. Pedig portálunkat másfél hónapja még kikosarazta e témában.

Heal Edina végül nyilvánosan is bejelentette: megvette a pályázati csomagot, így indulhat a Magyar Rádió elnöki székéért. Az egykori Sláger első embere portálunkat másfél hónapja még kikosarazta. Most azt közölte, bővebbet csak a beadás napján mond, de „nem viccből vette meg a pályázati csomagot”. Arról, hogy mit tenne a közmédium élén, máshol már nyilatkozik - pedig számára is bizonyosan világos, hogy nagy meglepetést aratna, ha végül mégiscsak ő lenne a befutó.

Annyit tett hozzá: Komolyan fontolgatja az indulást – az már más kérdés, hogy komolyabb csodával érne fel, ha labdába rúgna a versenyben. Legalábbis rossz ómen, hogy alig hét hónappal ezelőtt, amikor a Sláger Rádió elbukta frekvenciáját, pártpolitikai összeesküvést sejttetett a dolog hátterében. Márpedig az elnökjelölésről nagyrészt ugyanazok a pártok határoznak, amelyeket Heal tavaly ősszel kárhoztatott.

Legyen bár esélytelen vagy titkos favorit, a volt Sláger-vezér már programot is hirdetett. Az FN.hu-nak adott interjúban arról beszélt: az évi csaknem 16 milliárd forintos állami támogatással, jó tartalommal és jó marketinggel „vonzóvá lehet tenni a közszolgálati adókat”.

„Olyan ember vagyok, aki hiszi, hogy jó dolgok is történhetnek. A Magyar Rádiónak megújulásra van szüksége, egy olyan szakemberre, aki ért a programkészítéshez és egy ilyen nagy cég gazdasági irányításához. Ezzel az egyszerű, tiszta céllal megyek bele ebbe a pályázatba” – mondta, hozzátéve, hisz abban, hogy egy ilyen pozíció elnyerésénél számít a szakértelem. Az emberek adóforintjait azért költjük a közmédiára, hogy az a közt szolgálja, nem pedig adott esetben pártok érdekeit.

hogy hogyan látja a közrádiót, arról úgy nyilatkozott:”hallgató tapasztalom, hogy az MR1-Kossuth sok esetben jelentéktelen dolgokról szól. Az állampolgárokat kevésbé érintő témákat dolgoznak fel, az MR2-Petőfi gyakorlatilag csak zenét sugároz, a MR3-Bartók pedig a napi 13 ezer hallgatójával olyan, mintha nem is lenne”. Merthogy nonszensz, hogy miközben Magyarországon a CD-eladások azt mutatják, hogy a klasszikus zene az egyik legkelendőbb termék a lemezpiacon, „addig a Bartókra senki sem kíváncsi”.

Április közepén, a pályázati csomag felvételi időszakának lejártakor Heal Edina még nem válaszolt lapunk megkeresésére: megfelel-e a valóságnak az információ, hogy ő is kvalifikálta magát a versenybe. Hogy indul-e végül, azt 26 nap múlva tudhatjuk meg, hiszen e hónap utolsó napján lehet benyújtani a pályázatokat, amelyekről július 22-ig születik döntés.