Sikerrel zárult a Médiapiac hagyományosnak tekinthető tavaszi nagykonferenciája, amely idén a médiafogyasztási trendeket, a generációs gapeket, a targetálási kihívásokat, az átalakuló marketingstratégiákat helyezte a fókuszba. A szép számú közönség unikális kutatásokat ismerhetett meg, találkozhatott a piacvezető médiavállalatok és több nagy hirdető cég vezető szakemberével.

Hol érhetőek el az „elérhetetlen” fiatalok? Tényleg kiforgatja-e a sarkaiból a médiapiacot a milleniumi generáció? Milyen információs buborékban élnek az idősebb nemzedék tagjai?

Hány csatornát bír még el a hazai tévés piac, beszélhetünk-e lineráris vs. digitális szembenállásról? Mik a print továbbélési lehetőségei, és kié a jövő az online piacon: a profin célzó kicsiké vagy a nagy elérésű hírportáloké? Mit mutatnak mérések, merre halad az elmúlt években radikálisan átalakult rádiós piac?

Mint arról a konferenciát megelőzően többször is beszámoltunk: idén ezeket a kérdéseket helyeztük a tavaszi kétnapos nagykonferenciánk fókuszába. A konferenciát Horváth Kristóf, alias Színész Bob nyitotta meg slammelve!

Színész Bob megnyitja a rendezvényt. Fotó: Réti Dóra

A közönség szerda és csütörtök 39 előadást és 3 kerekasztal-beszélgetést követhetett nyomon. A rendezvényen olyan nagy médiavállalatok képviseltették magukat – esetenként két előadóval –, mint a Sony Pictures Television Networks, RTL Magyarország, Viacom, TV2 Csoport, JCDecaux, Lapcom Zrt., Centrál Médiacsoport, Index.hu, Sláger FM.

A nemzetközi és regionális kitekintést a témában John Rossiter, a Sony regionális ügyvezető igazgatója és Sasha Ivanovic, a Viacom CEE stratégiai igazgatója biztosította.

John Rossiter, a Sony Pictures Television Networks regionális igazgatója. Fotó: Réti Dóra
Sasha Ivanovic, Viacom CEE, Fotó: Réti Dóra

A tervezéshez nélkülözhetetlen adatokat az ifjúságkutatást végző Kutatópont, illetve olyan piackutató cégek szállították, mint a GfK, a Kantar Hoffmann, az Inspira, a Nielsen Közönségmérés, a Gemius Hungary, a Synetiq, a Creo Group.

Székely Levente, Kutatópont. Fotó: Réti Dóra
Kozák Ákos GfK. Fotó: Réti Dóra
Szerencés Dóra, Inspira. Fotó: Réti Dóra

 

Perjés Tamás, Kantar Hoffmann. Fotó: Réti Dóra

A megbízói szektort a Telekom, a Coca-Cola, a Rauch, a Szentkirályi, a Johnson&Johnson és a Nestlé képviselték. De számos előadásra került sor ügynökségi oldalról is (OMD, Neo Interactive, Café Communications, Post4Rent, Aeffect Communications).

Mérő Ádám, Coca-Cola. Fotó: Réti Dóra

Külön téma volt az influencer marketing. Bemutatkozott a fiatalok, tinédzserek körében több százezer követővel rendelkező Középsuli.hu, az az online videófogyasztás előretöréséről pedig a KerekMese, illetve a tartalom-előállítóként és az MCN-együttműködésekben is élen járó 4kids vezetői tartottak előadást.

Vass Mónika és Tavaszi László, KerekMese. Fotó: Réti Dóra

Több előadás szerkesztett változatát máris megtalálhatja a Médiapiac legfrissebb, márciusi számában (amit itt rendelhet meg, itt pedig megvásárolhat).

Ugyanakkor számos előadásról a közeljövőben beszámolunk itt a szakportálunkon, a prezentációkat pedig fokozatosan töltjük fel a geneRÁCIÓk konferencia aloldalára.