2011. április 06.

Smartmobil 2011: a felsőkategóriás mobilok reklámjai jobban adnak el

Kis Gergely, a GKIeNET vezetője szerint a nagy médiacégeknek kedvez a platform bőség, mivel ők bírják csak anyagilag a fejlesztést.

Kis Gergely, a GKIeNET vezetője szerint a nagy médiacégeknek kedvez a platform bőség, mivel ők bírják anyagilag a fejlesztést. A hirdetők még nem látják tisztán, hogy pontosan mire jó a mobil a marketingmixen belül, a leginnovatívabbak a büdzsé 2-3 százalékát fordítják jelenleg e csatornára. Azt azonban már tudni a kutatásokból, hogy az okostelefonos hirdetések hatékonyak, a többi készülék eladását is megdobják. A honi gazdasági körülmények minden potenciál ellenére fékezik egyelőre a piac jelentős növekedését.
Kis Gergely @Smartmobil 2011

Igazából akkor kezdtek az okostelefonok elterjedni a magyar piacon, amikor az áruk 30 ezer forint környékére csökkent - mondta el Kis Gergely, a GKIeNET ügyvezető igazgatója a Smartmobil 2011 konferencián. E mobilokat máig elsősorban ESOMAR AB státuszú felhasználók veszik, azaz olyanok, akik legalább bruttó 300 ezer forintból gazdálkodnak havonta, illetve a főiskolások, egyetemisták.

Az okostelefonok olyan időket töltenek ki a fogyasztók napjain belül, amelyek eddig passzívan teltek, tehát nagy tér lenne a terjedésre. Az elsősorban a kisebb pénzűeket sújtó adóváltozások azonban ennek nem nagyon kedveznek. 2-3 évig ugyanis nem várható, hogy a háztartások szabadon elkölthető jövedelme jelentősen nőne, tehát okostelefonra sem nagyon fognak költeni.

Érdekes kérdés üzleti oldalról az is, hogy míg eleinte a vezetékes hívásokra fordított idő aránya csökkent, a mobilhívásokra fordított idő aránya pedig nőtt a teljes hívási időn belül, mostanra utóbbi emelkedése is lassulni látszik.

Az látható ugyanis, hogy az okostelefonok térhódítása a hangalapú szolgáltatásoknak nem igazán kedvez. A szolgáltatóknak tehát dönteniük kell, hogy az egyes szolgáltatások milyen prioritást kapjanak a portfolión belül, s azokat hogyan árazzák be. A szakember szerint az átalánydíjas mobilinternet sem lesz sokáig fenntartható, előbb-utóbb át kell térni az adatforgalom alapú árstruktúrára.

Ahhoz, hogy az infrastruktúra az igényeknek megfelelően fejlődjön, "valakinek rá kell költenie 30-35 milliárd forintot" a magyar piacon - mondta el Kis Gergely, aki szerint némi ellentmondás feszül azon igények között, hogy az adat legyen közmű és hogy ne legyen monopólium a területen.

Hirdetési szempontból azt találták, hogy érdemes okostelefonokat reklámozni, mert ezek hirdetései hatással vannak az egyéb készülékek eladásaira is. Azaz, egy high-end telefon promójára elköltött 1 forint jobban teljesít értékesítési szempontból, mint egy low-end készülék reklámozására fordított 1 forint.

Arról nehéz viszont bármit mondani, hogy mire jó a marketingmixen belül a mobil csatorna. Egyelőre leginkább "arra, amire használod" - mondta a kutatócég vezetője. Nemzetközileg az látható, hogy az innovatív márkák marketingköltésük 2-3 százalékát szánják mobilra.

Ha a médiacégek szempontját vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a rengeteg platform miatt a nagy cégeknek áll a világ. Ugyanis minden platformra optimalizálni kell a tartalmakat, megjelenéseket, ez annyi plusz erőforrás és tőke bevonását igényelheti, ami a kicsiket nehéz helyzetbe hozhatja a piacon.

Arról, hogy mit hoz a jövő, egyébként nehéz bármit is mondani, mert jelenleg 2-3 évnél tovább senki nem tud felelősséggel tervezni - zárta előadását a GKIeNET vezetője.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.