2011. április 07.

Smartmobil 2011: az okostelefon, amit annak gondolnak

A felnőtt netező lakosság majd negyedének a zsebében lapul jelenleg okostelefon - derült ki Pintér Róbert előadásából a Smartmobil2011 konferencián

A felnőtt netező lakosság majd negyedének a zsebében lapul jelenleg okostelefon - derült ki Pintér Róbert előadásából a Smartmobil 2011 konferencián. A szakember a sajátjuk mellett több más felmérést is ismertetett, ezek alapján úgy látszik ma kb. 800 ezer felhasználó mondja azt, hogy okostelefonja van. Utóbbi egyébként folyamatosan változó fogalom.
Pintér Róbert @ Smartmobil 2011

Az IDC becslése szerint 1,3 millió okostelefon van a magyar piacon, az NRC 18-49 évesekre vonatkozó, országosan reprezentatív mintája alapján a penetráció 18%, a Xallis a 14 évesnél idősebb, országos reprezentatív felmérése alapján 20 százalékra voksol, az Ipsos friss adatai szerint pedig a 18 évesnél idősebb internetezők körében 24% az okostelefonosok aránya - derült ki Pintér Róbert előadásából a Smartmobil 2011 konferencián.

Az eltérő százalékos adatoknak a célcsoportok különbözősége főképp az oka, másrészt az is érdekes kérdés, hogy mit definiálunk okostelefonnak. Az Ipsos szakembere szerint ez olyan mozgó fogalom, mint amilyen a szélessáv. Ami 5 éve szélessávú internetnek számított, arra ma már rálegyint a fogyasztó és a piac.

Jelenleg nagyjából a számítógépszerű, telefonálás mellett sok másra is alkalmas, e-mail és internet képes, érintőképernyővel vagy QWERTY billentyűzettel rendelkező kütyüket sorolhatjuk ide. A kutatások alapján kb. 800 ezren állítják a magyar piacon, hogy okostelefonjuk van. Hozzátartozik ugyanakkor, hogy a fogyasztói percepció egész más lehet, mint amit a gyártók gondolnak/kommunikálnak a készülékeikről.

Az Ipsos kutatása szerint a 18+ netezők között 24 százaléknak már van okostelefonja, a többiek közül pedig 47 százalék akar azt venni. Viszont mindössze 22 százalék akarja a beszerzést egy éven belül. Kétharmad pedig azt mondja, hogy 30 ezer forint körüli összeget szán rá maximum, ami egybecseng a GKIeNET adatokkal.

Az okostelefonok már most, e korai szakaszban is megosztják az embereket, így aztán többnyire ugyanazért tartják azokat jónak, mint rossznak. Például az ellenérvek egyike, hogy sok a felesleges funkció, míg a kütyük mellett érvelők egyik fő érve éppen a több funkció. De ugyanezt tapasztaljuk akkor, ha a divatosságra kérdezünk rá: a fogyasztók egy része kifejezetten ezért veszi, a másik része pedig éppen nem akar "divatozni". Az látszik, hogy az okostelefonnal rendelkezők minden vizsgált mobilos tevékenység terén aktívabbak, mint a teljes mobiltelefonos közösség.

A kutatásból kiderül: a mobiltelefon operációs rendszere egyre fontosabb a felhasználók számára, de 67% még mindig nem tudja, milyen oprendszer van a készülékén, egyszerűen mert sokaknak ezzel nem is kell "szembesülnie", mivel kevés funkciót használnak. Ebből eredően az okostelefonosok körében jóval kisebb, 36 százalékos az arány.

Az okostelefonosok között a 36% "nem tudom" válaszon túl 25,4% a Symbian, 20,7% az Android, 6,6% a Windows Mobile és 5,1% az iOS részesedése, míg 6,2% egyebet jelölt meg. Az látszik, hogy mára az Android a legismertebb (38%), de a Symbian a legelterjedtebb. A számok alapján az iPhone "topog", az Android platform viszont "begyújtotta a rakétákat".

A táblagépek száma viszont egyelőre elenyésző itthon: 1% körül van, hibahatáron. A többiek közül 27% akar ilyen gépet, 73% viszont nem. Azok közül, akik hajlanak egy ilyen bevásárlásra, 78% biztosan nem egy éven belül költ erre.

Halottak hete a Hajnaliban

22 órája

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.