Szalay Dániel 2013. április 26.

Sok a bulvár, túlsúlyban a kormányzati vélemények

A Nézőpont Intézet kormányzati túlsúlyt mért a vizsgált médiumok híradóiban. A legtöbb bulvárhírt a TV2 adta.

A Nézőpont Intézet negyedéves vizsgálata alapján a vizsgált elektronikus médiumokban a kormányzati vélemények domináltak. A TV2 híradójában volt a legtöbb baleset és bűnügy, valamint a legkevesebb politikai téma. A legtöbbet a Kossuth Rádió foglalkozott a közélettel.

A Nézőpont Intézet az elemző és közvélemény-kutató tevékenység mellett az  idei évtől a médiapolitikával, a média helyzetével, a médiatartalmak és a híradók kiegyensúlyozottságával is foglalkozik 2013 januárjában létrehozott Médiaműhelyében. A Nézőpont Intézet Médiaműhely vezetője Antal Zsolt médiakutató, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. A Médiaműhely szakértői minden negyedévben elkészítik majd a híradóelemzést, hogy a későbbiek folyamán a trendeket is meg tudják vizsgálni; az elemzett médiumok körét pedig akár bővíthetik is.

A most publikált kutatási adatok alapján az összes vizsgált hír 37,5 százaléka magyar politikai tartalommal bírt a Nézőpont Intézet Médiaműhely elemzése szerint, mely a TV2, az RTL Klub, az m1, a Duna Televízió és a Kossuth Rádió esti főhíradóinak első negyedéves híreit vizsgálta. A kutatás során a műsorokban megjelent 8954 hírt elemezték kvantitatív módszerrel.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a magyar politikai tartalommal bíró tudósítások aránya a Kossuth Rádió műsorában volt a legmagasabb (59,7 százalék), míg a legalacsonyabb a TV2-nél (12,8 százalék). A belpolitikai témájú hírek többsége szakpolitikai témát dolgozott fel, míg a második helyen a gazdaságpolitika, a harmadik helyen pedig a pártpolitika állt.

Többségben a kormányzati vélemények

A Nézőpont Intézet Médiaműhely vizsgálta a politikai hírekben megjelenő szereplőket is; megállapításuk szerint a kormányzat álláspontja jelent meg legtöbbször a hírekben (a politikai hírek 24,2 százalékában), majd a Fidesz véleménye (10,6 százalék). Az ellenzéki pártok közül az MSZP hírei jelentek meg leggyakrabban a médiában: 7,9 százalék jutott az egykori kormánypárt embereinek. A Jobbik a második helyen állt (5,8 százalék). Az Együtt2014-PM 2,0 százaléknyi megjelenést kapott, de még így is jobban jártak a Demokratikus Koalícióhoz képest, mely a legkevesebb megszólalási lehetőséget kapta: az első negyedévben mindössze 1,1 százalékot.

Politikusok megszólalási lehetőségei
Politikusok megszólalási lehetőségei

Az elemzésből az is kiderült, hogy a pártok közül a TV2 kivételével minden csatornán a Fidesz kapta a legtöbb megjelenési lehetőséget, míg az említett csatornán az MSZP.

Gyilkosságok versus politika

Az első negyedéves hírek vizsgálata kiterjedt a hírek mennyiségére és részletes tematikájára is: a legtöbb tudósítást (1994 darabot) az RTL Klub tette közzé, a legkevesebbet pedig a Duna Televízió (1614 darabot). Arányaiban a legtöbb balesettel és bűnügyekkel foglalkozó hír a TV2 műsorában kapott helyet (az összes hír 41,4 százalékában), a legkevesebb pedig a Duna Televízióban (5 százalék). A kutatás szerint a legtöbb bulvártartalmat a TV2 jelentette meg (az összes hír 17,8 százalékában), míg a Kossuth Rádió számolt be a legkevesebbről (1,2 százalék).

A részletesebb elemzés, melyből például azt is megtudhatja, hogy mennyit foglalkoztak a hírműsorok a rezsicsökkentéssel és az alaptörvény negyedik módosításával, a csatolt PDF-ből letölthető!

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.