2016. július 15.

Sok nézőt hozott, de drágán az Eb

Az Eb magas nézettsége nem nagy meglepetés. A két nagy magyar kereskedelmi tévé, az RTL és a TV2 nem is igyekezett a meccsekkel szemben prémiumtartalmat kínálni.

Az Index cikke ezt azzal magyarázza, hogy esélytelenek lettek volna, ahhoz pedig a saját gyártású showműsorok és vetélkedők is túl drágák, hogy 10-12 százalékos közönségarányt érjenek el. A főműsoridős meccsekkel szemben ennél még alacsonyabb számokat produkált a konkurencia. A számok lehettek volna még magasabbak is, de például hamar kizúgott a spanyol és az angol csapat, és az olaszok vagy a németek sem mentek el a döntőig.

Ami a rekordokat illeti, a Portugália-Franciaország döntőt a franciáknál közvetítő M6 (a második számú tévé az országban) 20,8 millió nézőt és 73 százalékos közönségarányt jelent, ami az 1980-ban elindított tévé történetének legmagasabb nézettségét jelenti, egyben a francia tévétörténelem 4. legnézettebb műsora. A németeknél a Franciaország elleni elődöntő hozta az Európa-bajnokságok történetének legnagyobb nézettségét a ZDF-nek a maga 29,8 millió nézőjével és 80,6 százalékos közönségarányával. Walesben a portugálok elleni (vesztes) meccs hozta a legnagyobb nézettséget, a 3 milliós ország egyharmada, egymillió ember látta élőben (63,3 százalékos közönségarány), nálunk a magyar-belga meccs tíz éve nem látott közönségarányt hozott (61.5%) és akkor ott van még a korábban említett, 99,8 százalékos abszolút rekord is Izlandról.

Az Eb-döntő összesített nézettségét a nézettségelemzéssel foglalkozó egta nevű cég 110 millióra teszi, szerintük a vizsgált 19 országban ennyien láthatták a portugál győzelmet a tévék és kivetítők előtt, azaz kb. annyian, ahányan az amerikaifutball nagydöntőjét, a Super Bowlt látták az USA-ban. Szintén ők vizsgálták meg, hogy az egyes országokban melyik meccset nézték a legtöbben, és arra a megállapításra jutottak, hogy a fiatalabbak, azaz a 15-29-es korcsoportba tartozók körében a labdarúgás népszerűsége nemhogy töretlen, de kimutathatóan nőtt az előző Eb óta.

Ezek a számok, bármilyen magasak is, anyagilag nem jelentenek túl sokat, mert a közvetítési jogokért nagyon sokat kellett kifizetni. Az MTVA a teljes csomagért, azaz 51 meccsért fizetett 4,4 millió eurót a jogtulajdonos UEFA-nak, ami 1 379 818 000 forintot jelent - ehhez képest a közvetítésfolyamra elköltött 250 millió forint, amiben benne van a stúdióbeszélgetések, a felvezető műsorok, a kommentátorok utaztatása, elszállásolása, szóval minden, nem is tűnik olyan soknak (meccsenként 5 millió forintos gyártási költség). Az M6 Franciaországban 11 meccset vett meg, amikért összesen 30 millió eurót fizetett, de a reklámpercek értékesítésével csak részben tudta betömni a költségvetésén keletkező rést, és a bevételei így is 5 százalékkal lesznek alacsonyabbak a második negyedévben, mint tavaly ilyenkor - írják.

Címkék: sport foci mtva

Lajos Mari a Nosalty kérésére kamerák elé állt

2 napja

A kétrészes kisfilmben két, általa is nagyra értékelt receptet ajánl, így a répatorta muffin és a töltött-tojás-variációk elkészítése igazán nosztalgikus pillanatokat ígér mindenki számára.