Béres Máté 2017. október 10.

Sokan megszólaltak az NKA-ügyben

Válaszolt lapunknak az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma, ugyanakkor a napokban megszólaltak a Senkise x Majka számmal kapcsolatban az előadók, sőt még Puzsér Róbert is.

„Az Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiuma által kiírt pályázatokról a kollégium bizottsága dönt, a minisztériumnak erre nincs befolyása. A magyar könnyűzene támogatására létrejött Cseh Tamás Programról szintén az NKA honlapján tájékozódhat.” - válaszolt lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ahogy az olvasható, a tárca közleményében nem minősíti a Nemzeti Kulturális Alap azon döntését, amely szerint egy nőket lealacsonyító produkciót támogatott 100 000 forinttal, annak ellenére, hogy rákérdeztünk erre is.

A napokban a dal kapcsán megszólaltak az érintettek is. ByeAlex - akit sokan támadnak az X-Faktorban hozott döntései miatt is - hivatalos Facebook-oldalán úgy nyilatkozott:

„Tudtuk mi mindhárman, hogy kapni fogunk a pofánkra érte, de egy valamit szeretném ha tudnátok rólam... Én nem cselekszem félelemből. Több olyan zeném jelent meg az elmúlt években, amire akkor azt mondták, »nem kellene így«, mert a közönség nem szereti majd, vagy a rádió, tv... akármi. De én sosem csináltam máshogyan, mint ahogyan akartam.„

A dal másik szereplője, Majka is hangot adott véleményének:

„Egy dalt, vagy egy klipet lehet szeretni , vagy nem szeretni! Viszont hazugságokat terjeszteni róla , a médiában, és úgy beállítani ,mintha más milyen lenne ,mint amilyen, szerintem mocskos dolog. Mindenféle buta okoskodó komment nélkül , ami a szám minőségét kérdőjelezi meg , kérem írja meg nekünk bárki ,hogy melyik része NŐGYALÁZÓ a klipnek.„ - utalt ezzel egyidejüleg a közelmúltban megírt cikkünkre.

A népszerű kritikus, Puzsér Róbert sem hagyta szó nélkül a történteket. Írásában elsősorban a Nemzeti Kulturális Alap által nyújtott támogatást minősíti, ugyanakkor nem kíméli az előadókat sem:

Megnyugtató érzés, hogy az adónkból nemcsak Kovács Ákos neokonzervatív lírájára, de ennek a két eltérő zenei ösvényen járó előadónak az önkifejezésére is futja. Szükséges is az állami támogatás: ha valakit, akkor ezt a két éhező művészt tényleg érdemes közpénzből felkarolni, nehogy úgy járjanak, mint szegény József Attila, aki hiába volt elég tehetséges, ha harmadnapja nem evett, se sokat, se keveset.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.