2014. január 07.

Sokan osztják meg a hálószobájukat a tévéjükkel

A magyarok közül a legtöbben a hálószobájukban tartanak tévét, ezt a nappali követi.

A magyarok közül a legtöbben a hálószobájukban tartanak tévét, ezt a nappali követi.

A televíziós háztartásban élők 71 százaléka rendelkezik tévével a hálószobában - többek között ez derül ki a Nielsen Közönségmérés 2013. októberi adataból. Nemcsak hogy ez a legnépszerűbb helyiség a tévézésre, hanem a legtöbb időt - a napi nézési idő 52 százalékát, vagy 277 percből 145 percet - is itt töltjük el a képernyő előtt.

A nappaliban (54%) található tévékre egy nap átlagosan 108 perc jutott a vizsgált időszakban, a gyerekszobai (17%) tévékre 12, a konyhában levő (9%) készülékekre 9, míg a lakás egyéb helyiségeiben található tévékre mindössze 3 perc.

A kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korosztály napi közel 4 órás televíziónézési idejének megoszlása helyiségek szerint a teljes népességéhez hasonló: a tévénézéssel töltött idejük 52%-a a hálószobában, 41 százaléka a nappaliban és 4 százaléka a gyerekszobában található készülék előtt telt.

A 4-17 évesek a tévézésre fordított napi 191 percük egynegyedét töltötték a gyerekszobai tévé előtt, ennél több idő jutott mind a nappaliban, mind a hálószobában elhelyezett tévék nézésére. Az 50 év felettiek napi 6 órát fordítottak tévénézésre októberben, ebből az időből az átlagosnál nagyobb részt töltöttek el a hálószobában illetve a konyhában, és viszonylag kisebb részt a nappaliban.

2013 októberében a teljes népesség televíziónézésre fordított idejéből 30% volt az országos kereskedelmi adók részesedése. Az általános szórakoztató csatornák közönségaránya összesen 17%, a közszolgálati adóké 14%, a filmcsatornáké 9%, a gyerekcsatornáké 5% volt, a tévénézési idő fennmaradó részén a többi tematikus csatorna osztozott. A DVD-re, videóra, vagy videojátékra fordított idő a teljes tévénézési idő 3 százalékát tette ki, az egyéb tévéhasználat pedig 7 aszázalékot.

A csatornapreferenciák tekintetében a gyerekszobai tévéhasználat tér el leginkább az átlagtól, ugyanakkor az eltérés nem okoz meglepetést. A gyerekszobai tévéfogyasztás bő egynegyedét tette ki a gyerekcsatornák műsora. Az átlagnál valamivel magasabb még az országos kereskedelmi csatornák fogyasztása, valamint a DVD, videó és videojáték aránya a gyerekszobai tévézésen belül. A film- és közszolgálati csatornák ezzel szemben a gyerekszobai tévéhasználaton belül átlag alatt részesednek.

 

További részletek alább a kapcsolt dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok