2010. december 14.

Sokat tévézik a magyar gyerek

A 4-14 év közötti gyerekek háromötöde egyedül néz tévét, gyakran nem nekik szóló tartalmakat is – áll az AGB Nielsen kutatásában.

A 4-14 év közötti gyerekek háromötöde egyedül néz tévét, gyakran nem nekik szóló tartalmakat is – áll az AGB Nielsen kutatásában.

Az AGB Nielsen idén is elkészítette a 4-14 év közötti gyerekek tévénézési szokásairól szóló kutatását, amiből kiderül, hogy naponta nagyon sok időt töltenek a televízió előtt, hatvan százalékuk egyedül teszi és a kedvenc csatornáik a két nagy országos kertévé, valamint természetesen a gyerekcsatornák. A korosztály naponta átlagosan 197 percet töltött tévézéssel (2010.01.01-10.31. időszakra vonatkozó átlag), a 3,5 órás időtartam alatt közel ötven százalékuk egyedül nézte otthon a tévét (ez az arány a május-augusztusi időszakban volt a legmagasabb). 10-16 százalékuk mellett csak hasonló korú családtagjuk ül, ami azt jelenti, hogy összességében ennek a korosztálynak általában az 55-65 százaléka nagykorú felügyelete nélkül tévézik.

A Kreatív által idézett kutatás szerint a 4-14 évesek napi tévénézési görbéit azt mutatják, hogy a napi csúcs a hétköznapokon és hétvégén is a 20:00 és 21:00 közötti idősávra tehető, ugyanúgy, ahogy a teljes lakosság (4+) esetében. Emellett azonban a gyerekeknél hétvégén még megfigyelhető egy reggeli csúcs is a 8:45 és 9:45 közötti idősávban, ami a teljes lakosság esetében nincs jelen.A 4-14 évesek csatornatípus-preferenciájáról elmondható, hogy a két országos kereskedelmi csatorna (RTL Klub+TV2) még a gyermekcsatornákat is megelőzi (igaz, csak egy tizeddel) a közönségarány tekintetében. Harmadik helyen a videó/DVD/videójáték-használat áll, amelyet a tematikus csatornacsoportok közül az általános szórakoztató csatornák követnek.

Az egyedül vagy hasonló korú családtaggal tévéző 4-14 évesek este nyolc után is nagyjából hasonlóan választanak a csatornatípusok közül, mint a teljes nap folyamán. Ekkor is a két országos kereskedelmi csatorna áll az élen a rangsorukban, az egész naposnál még magasabb. Ha nagykorú felügyelete mellett ülnek a képernyők előtt, akkor is a két országos kereskedelmi csatornáé a vezető szerep, magasan 45.4 százalékos részesedéssel.

2010 első tíz naptári hónapjában azok a 4-14 évesek, akiknek van otthon internet-elérésük, kereken fél órával kevesebbet, összesen naponta átlagosan 182 percet tévéztek, mint internettel nem rendelkező társaik (212 perc/nap/fő).A hétvégi napokon jóval többet ülnek a gyerekek a tévé képernyője előtt, mint a hétköznapokon, akár rendelkeznek otthon internet-hozzáféréssel, akár nem. Ilyenkor nagyjából hetven perccel több időt tölt mindkét csoport tévénézéssel, mint a hétköznapokon - írják.