2011. augusztus 17.

Sokszínű az adriai online piac

A piacok érettségét tekintve Szlovénia vezet, míg a mobileszközök között az Apple tarol - derül ki a Gemius adataiból.

A piacok érettségét tekintve Szlovénia vezet, míg a mobileszközök között az Apple tarol - derül ki a Gemius adataiból.

A horvát, a szlovén, a szerb és a bosnyák piacot vizsgálta a Gemius, s azt találta, hogy igen sokszínű a kép, amennyiben a netezők jellemzőit, a tartalomszolgáltatók rangsorát és a technológiai trendeket vizsgáljuk.

Szlovénia minden szempontból a régióban a legérettebb. Ezt mutatja az is, hogy itt a legmagasabb a 45-55 évesek, illetve az 55+ korosztály körében az online penetráció: 13, illetve 5%.

Ami a nemeket illeti: Bosznia-Hercegovinában, hasonlóan Szlovéniához, szembetűnő a férfiak nagyobb jelenléte. Horvátországban viszont mindkét nem egyformán képviselteti magát az online világban.

A legfontosabb piaci szereplők versenyében a bosnyák éllovas, a sarajevo-x.com portál vezet 51,18 százalékos eléréssel. Az első hely megszerzésében egy helyi blogoldallal való együttműködése segítette, amely maga is szerepel a lista harmadik helyén. A második helyet erősen tartja a pik.ba apróhirdetési oldal.

A szlovén és horvát piac dobogósait tekintve homogénebb a kép, mivel mindkét országban a horizontális portálok foglalják el az első három helyet.

Az operációs rendszerek között a Microsoft Windows terméksorozata vezet, s megfigyelhető a Windows 7 térhódítása. Böngésző fronton nem volt jelentős átrendeződés a legnépszerűbb alkalmazások (Firefox és Internet Explorer) között, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a Chrome-mal és mobilböngészőkkel történő oldalletöltések száma nőtt.

A mobileszközök gyártóinak rangsorát Horvátországban az Apple vezeti, amelynek eszközeiről a mobilos oldalletöltések 68 százaléka indul. Ez az arány a későbbiekben várhatóan még tovább nőhet. Szlovéniában az Apple már 2010 elején letaszította a Nokiát a trónról és a részesedése azóta is egyenletesen növekedett.

Az oldalletöltések százalékos megoszlása a mobileszközök gyártói szerint rangsorolva - Szlovénia

 

Forrás: MOSS-SOZ - Valicon/Gemius, Q2 2010 – Q2 2011

További részletek az alábbi kapcsolódó dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok