2011. október 28.

Sör, bor, kevert...

A magyar Facebook-közösség elsősorban a sörmárkákra bukik, és bár sokféle ital brand van jelen a közösségi oldalon, nincs sok rajongójuk.

A magyar Facebook-közösség elsősorban a sörmárkákra bukik, és bár sokféle ital brand van jelen a közösségi oldalon, nincs sok rajongójuk - derül ki a Fészbuker összesítéséből. A kissé félénk kommunikációba az is belejátszhat, hogy nagy a kavarodás még a korhatáros korlátozás körül. Vannak viszont, akik egyszerűen áthágják a szabályokat.

Ha már alkohol, akkor összességében a sörök vezetnek a magyar Facebook közösség körében. Az első háromban ugyanakkor a Soproni mellett a Varga Pincészet és a Fütyülős kapott helyet. Miközben minden italfajta képviselteti magát, azt nem lehet állítani, hogy tele volnának rajongókkal - derül ki a Fészbuker összesítéséből. Azaz, a közösségi hálón messze nincs akkora súlyuk, mint a kiskereskedelemben és a szórakozóhelyeken.

Az első helyezett Innék egy Sopronit 64 ezer, a második helyezett borászat, a Varga Pincészet 56 ezer, míg a harmadik Fütyülős 34 ezer rajongóval rendelkezik. A Varga Pincészet egyébként sokáig vezette a listát, a sörmárka csak ősszel előzte be. Az elmúlt egy havi növekedési arány tekintetében a a BalliFace - Ballantine's Magyarország került az első helyre 165 százalékkal. Nem ekkora, de jelentős bővülést mutattak a Somersby, a Captain Morgan Hungary, illetve az Innék egy Sopronit oldalai is (28 és 27%).

Az alkoholos toplista első tíz márkájának rajongószáma alig éri el a 300 ezret, miközben a hazai Facebook felhasználók nagy része, mintegy 3 millió ember tartozik az alkoholmárkák célcsoportját jelentő 18 év feletti korosztályba. A 10 ezer rajongó feletti elitklubba mindösszesen a lista első 10 helyezettje tartozik, közülük kettő a Zwack Unicum brandje. Elgondolkodtató az is, hogy olyan erős márkák, mint például a Johnnie Walker, a Jack Daniel’s vagy a Törley pezsgő csak a 25-ös lista végén kullognak 2-3 ezres rajongói táborral.

"A Fészbuker.hu adatai alapján vannak még kihasználatlan lehetőségek az alkoholos márkák számára. A téma iránt nagy az érdeklődés a közösségi médiában, amit jól mutat, hogy a nem hivatalos, vagy más alkohol témájú oldalaknak milyen kiterjedt a rajongótáboruk" - mondja Bradács András, a Fészbukert gondozó Front Page Communications vezető tanácsadója. Hozzáteszi: nemcsak a korhatár szabályozás okozza a kisebb rajongószámot, hanem az is, hogy a brandek lassan ébredtek, s sokan nincsenek a szabályokkal sem tisztában. Ez egyfelől abban mutatkozik meg, hogy nem szűrnek korhatár szerint, pedig kellene, mások pedig akkor is szűrnek, ha nem kellene.

 

A teljes toplista elérhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/feszbuker?sk=app_221052174605357