2013. február 20.

Sorra törik fel a nagy márkák Twitter-fiókjait

A Burger King után egy autós cég és az MTV került sorra, igaz, ez utóbbi csak viccnek szánta. A márkatulajdonosok máris aggódnak a biztonság miatt.

A Burger King után egy autós cég és az MTV került sorra, igaz, ez utóbbi csak viccnek szánta. A márkatulajdonosok máris aggódnak a biztonság miatt.

24 órán belül három márka Twitter-fiókját is feltörték, ami akkor is nyugtalanító lehet a szolgáltatásnak és a rajta keresztül kommunikálóknak, ha ezek közül a harmadik akció csak egy önhackelő paródia volt - derül ki az AdAge cikkéből.

Kezdésként tegnap a Burger King Twitter-fiókját öltöztették McDonald's színekbe. A gyorsétterem-lánc mostanra megoldotta a kérdést, és pozitív módon próbálják szemlélni a dolgot. Egy tweetjükben "érdekes napnak" nevezték az elmúlt órák eseményeit, hozzátéve, üdvözlik az új követőket.

Ezt követően a Jeep esett áldozatul egy hasonló akciónak: háttérképüket egy McDonald's logós sedanra cserélték, illetve a nevükben üzentek a követőknek a hackerek. A márka szintén helyreállította a rendet a Twitter-fiókjában, mondván, "most már megint miénk a vezető ülés". Sőt, a két meghackelt márka mostanra egymásnak küld szimpátiaüzeneteket, igyekezve humorosra venni a figurát.

Az AdAge cikke szerint egy harmadik hacker akcióra is sor került: az MTV fiókját törték fel. Később aztán kiderült, az akciót a csatorna anyacége, a Viacom rendezte meg, éppen az "éles" fiókfeltörésekre válaszul, azok paródiájaként.

A helyzet ennyire azért nem vicces, ugyanis, mint az AdAge kiemeli, ezek az összefüggő esetek rávilágítottak arra, hogy egyáltalán nem lehetetlen feltörni a Twitter-fiókokat. Ez persze nem okoz senkinek meglepetést, viszont a szolgáltatásnak lépnie kell valamit. A sok pénzt fizető márkatulajdonosok ugyanis most ugyanolyan rendszeren keresztül, ugyanolyan biztonsági szabályok mellett használhatják fiókjukat, mint a magánfelhasználók. Várható, hogy a jövőben erősebb garanciákat fognak követleni.

A végére egy bónusz érdekesség az Adweektől: nem csupán a Twitteren történt hasonló akció az elmúlt egy hétben. Nemrégiben egy amerikai ügynökség törte fel egy ügyfele honlapját, és helyezett el rajta nem épp pozitív üzenetet. Az akció oka a felek közötti vita, ami mi másról szólna, mint a pénzről. Az ügynökség szerint az ügyfél nem fizette ki a szolgáltatását, utóbbi viszont azt állítja, hogy fizetett, és a szolgáltató csak így próbál belőle több pénzt kiszedni.

Rádiós pályázatok

14 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.