2015. január 22.

Spórolnak az ingyenes francia lapok

A nyomtatott kiadások számának visszafogásával próbálják gazdaságosabbá tenni működésüket.

Kedd reggel egyetlen újságos sem hirdette a Metronews lapját, mivel az ingyenes napilap úgy döntött, hogy január 20-tól keddenként felfüggeszti a nyomtatott kiadást. A számot egy ingyenesen letölthető pdf pótolja a metronews.fr oldalon. A gazdaságossági döntés időtartama egyelőre határozatlan.

A Metronews anyacége, a TF1 csoport negyedéves tanulmánya szerint az év első kilenc hónapjában csökkentek a lap bevételei. Az ingyenes kiadványoknál − köztük a Metronews-nál − megszokott a nyomtatott megjelenés szüneteltetése, de ez az időszak általában az iskolai szünetre esik, mikor kevesebb az olvasó és kisebb a kereslet a hirdetői bázis felől. A nyomtatott kiadás szüneteltetése azonban ezúttal nem az iskolai szünethez kapcsolódik, hiszen december 24. és január 12. között sem jelent meg print lapszám, így például a Charlie Hebdo elleni támadásról sem számoltak be, ami pedig a nyomtatott sajtó egészének terjesztési és eladási adatait javította.

A 20 Minutes, az ingyenes lapok piacvezetője szintén hasonló döntést hozott: teljes január hónapra beszüntette a nyomtatott megjelenést, és ezt szükség esetén meghosszabbíthatják. Az elektronikus megjelenés erősítése mellett szól, hogy a 20 Minutes olvasótábora igen megosztott: 49 százalékuk a webes formátumot, míg 51 százalékuk a print lapszámot olvassa. Ugyanakkor a digitális kiadás csupán 17 százalékkal járul hozzá a bevételekhez, ami nem teszi lehetővé a print változat teljes megszüntetését. Viszont az ideiglenes felfüggesztéssel sokat tudnak spórolni, miután a lapnak 2013-ban egymillió eurós hiánya volt.

A hírt a Médianéző nemzetközi hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.