Minden készülő változás a tervezett tőzsdei bevezetéssel függ össze. A kérdés csak az, hogy a felhasználóknak mennyire fog fájni az átalakítás. Jó pár üzleti modell közül válogathat a társaság.

A Wall Street Journal minapi cikke szerint a Spotify AB egy valamiben biztosan hiányt szenved: hosszú távú szerződésekben, amelyek garantálhatják, hogy éveken át csurig tölthessék most negyvenmillió számból álló zenetárukat. A cég ugyanis eddig rövid távú szerződéseket kötött a nagy kiadókkal, ez viszonyt olyan bizonytalanságot jelent, ami visszahőkölésre bírhatja a potenciális befektetőket.

Ilyen helyzetben ezt egy profithegyet termelő cég sem engedheti meg magának, hát még a Spotify, amely annak ellenére zárt a cikk szerint tavaly 200 millió dolláros mínuszban, hogy a kétmilliárd feletti adattal megduplázta árbevételét.

A WSJ arról ír: több mód is kínálkozik rá, hogy legalább egyensúlyba billentsék a mérleget, ezek egyike, hogy a bevétel jelenlegi 55 százalékánál kevesebbet fizetnének az előadáóknak. (További 15 százalék a kiadóké és a szerzőké.) Az árprést nyomja viszont, hogy az Apple Music 50 százalékot fizet az ingyenes próbaidőszakon már túllépett 15 millió felhasználójától érkező bevételei után. Egyes kiadók belemennének abba, hogy kisebb százalékot kapjanak, de csak akkor, ha ezzel párhuzamosan csak a 30 milliónál több fizetős ügyfél érhetné el ezeket a tartalmakat, az ingyenes felhasználók bő kétszer ekkora tábora nem.

Mások ezt a felvetést finomítanák, mondván, korlátozzák a szabad hozzáférést, ezzel is a fizetős megoldás felé terelve a közönséget. Ők azzal érvelnek, hogy a statisztikák alapján fél évnél rövidebb ingyenes időszak után váltanak előfizetésre a legtöbben, ami azt mutatja: a korlátlan zenetár-használattal meg lehet nyitni az átlagos felhasználó pénztárcáját. De felmerült az áremelés gondolata is, mondván, a Spotify ugyanúgy havi tíz dollárt kér szolgáltatásaiért, mint 2011-ben, amikor belépett az Egyesült Államok piacára. Arra egyelőre semmilyen jel nem mutat, hogy a Spotify hajlana erre a megoldásra.