2010. április 30.

Springier: még egy hónap biztos köd?

A Gazdasági Versenyhivatalnál azt valószínűsítik: még legalább egy hónapig nem tesznek közzé részleteket a Ringier-Springer fúziós kérelem magyarországi vonatkozásairól.

A tájékoztatás szerint már megkezdték a múlt pénteken beérkezett kérelem vizsgálatát. Az időpont azt jelenti, hogy a rendelkezésére álló harmincnapos intervallum legvégén terjesztette az ügyet a két céga magyar kartellhatóság elé. Március 24-én jelentették be ugyanis a felek, hogy közös vállalatban integrálják tevékenységüket öt közép- és kelet-európai államban.
Kiválóan összepasszol a két óriáscég kelet-európai portfoliója, ráadásul évek óta baráti a Ringier és a Springer közötti kapcsolat – hangzott el a közös zürichi sajtótájékoztatón.
A növekedés, nem a racionalizálás a cél – mondta Matthias Döpfner, a Springer első embere, míg Ringier-s partnere, Christian Unger nem tudott számszerű választ adni a lehetséges megtakarításokkal kapcsolatos kérdésre. Az eseményen elhangzott: a tervek szerint – ha az érintett öt állam versenyhatóságai áldásukat adják az üzletre – a jövő évben lezárulhat az integráció, a következő két esztendő a digitális birodalom felépítéséé lesz.
A Ringier vezetője azt ígérte: nem lesz – mert nem is kell – portfolió-tisztítás, hiszen a térségben a két cég termékpalettája remekül kiegészíti egymást. „Ez kiváló jelzés minden irányba” – tette hozzá. A leendő közös vállalatról szólva megjegyezte: száznál jóval kevesebb embert foglalkoztat majd a zürichi központ.