A Forbes ötödik alkalommal készítette el A legbefolyásosabb magyar nők listáját, amelyen először csúszott le a közéleti kategória első helyéről Lévai Anikó. Az üzlet kategória csúcsán is először történt változás: Dávid Ilona Volán-vezért Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonos-elnöke váltotta.

Habár a számára fontos szervezetek, barátok és családtagok forráshoz juttatásában továbbra is kulcsszerepet játszik, mára egyértelműnek látszik – lányával, a listán jelenleg a tavalyihoz hasonlóan 4. helyezett Orbán Ráhellel ellentétben – nincs igénye sem a nyilvános szereplésekre, sem arra, hogy közügyekben hatalmat gyakoroljon. Lévai Anikó jelenleg a tízfős Közélet kategória 5. helyén áll a Forbes kistáján - írják. Helyére, a kategória élére az elmúlt egy éves tevékenysége alapján Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lépett. Ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött.

Több év után került vissza a listára Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke; új szereplő Varga Judit európai kapcsolatokért felelős államtitkár; és új szereplő Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.

Dávid Ilona ugyan tavaly leköszönt a MÁV elnöki székétől, ám a Volán és a DAKK élén jelenleg egyedüli a közlekedési központok vezetői között, aki az operatív működést is irányítja; egyedülálló, hogy egyszerre van rálátása a hazai közúti és a vasúti közlekedésre, egyszerre a vasúti és a közúti közleketésre, sőt nemzetközi a befolyása is megmaradt. Mindeközben azonban Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett - írják.

Az üzlet kategória visszatérője Heal Edina, aki legutóbb, két éve még a Google vezérigazgatójaként szerepelt, ma pedig a Republic Group operatív igazgatójaként. Új szereplő Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix, aki az elmúlt egy évben elsősorban az Echo tévé élén volt aktív, hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

A kultúra élén Andy Vajna halála után is megingathatatlannak látszik a női top; úgy tűnik, Havas Ágnes szakmai alapon folytathatja a munkáját a Nemzeti Filmalap élén. Kultúra kategóriában új szereplő Keserü Ilona, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között, az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

A Média kategóriában Vidus Gabriella RTL-vezér első helye is stabil, ugyanakkor feljebb lépett, és dobogóra ért Mészáros Kinga, aki tavaly a tulajdonos Varga Zoltánt váltotta a vezérigazgatói székben a Centrál Médiacsoport élén.

A Femina Media és az Indamedia női portfóliójának vezetője, Rácz Brigitta tavalyi kinevezése nyomán először szerepel a legbefolyásosabb magyar nők között. A listán korábban nem szerepelt még az extévéshíradós Máté Krisztina, akit ma már elsősorban befolyásos producerként tart számon a szakma, és aki a műsorgyártás mellett a támogatók megtalálásában is sikeres. Mögötte pedig a szintén producer Hámori Barbara került fel új névként, aki fikciós sorozatok gyártásában ma Magyarországon vezető arc.

A Forbes ötödik nőket soroló listája bővült egy új kategóriával: azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelnek.

Szerepel többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója; Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának egyik alelnöke; Mészáros Antónia, az UNICEF hazai ügyvezető igazgatója; Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója, Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a róla elnevezett alapítvány létrehozója, vagy Székely Kriszta rendező és Pataki Ági producer.

Címkék: média forbes nők