2010. június 30.

Stabilitást akar a lappiac

Hosszabb távon se szigorítsák a print reklámszabályait, és minden szereplő folytasson korrekt versenyt. Ezt akarják az európai lapkiadók.

Hosszabb távon se szigorítsák a print reklámszabályait, és minden szereplő –még a keresőgépek üzemeltetői is – folytasson korrekt versenyt. Ezt szorgalmazta az Európai Bizottság elnökénél vizitálva a kontinens legnagyobb lapkiadó-érdekképviseletének delegációja.

Annak fontosságát hangsúlyozták, hogy mihamarabb szülessen megnyugtató szabályozás a szerkesztőségi tartalmak harmadik fél általi kereskedelmi felhasználására. „Az erős szerzői jogvédelem elengedhetetlen a sajtó jövője és túlélése érdekében” – áll az Európai Lapkiadók Szövetségének (ENPA) portálunkhoz szerdán eljuttatott közleményében, amely az előző napi megbeszélésen történteket foglalja össze. Egyben utal arra: tagszervezeteik a digitális forradalom élharcosa, és azon munkálkodnak, hogy minden új platformon tartalmat kínáljanak a potenciálisa felhasználóknak.

Valdo Lehari ENPA-elnök a közleményben arra emlékeztetett: sorsdöntő pillanatban vitatták meg az ágazat következő öt-tíz évének perspektíváját José Manuel Barrosoval, hiszen a kiadóknak nem csupán hagyományos bevételeik csökkenését kell kezelniük, de azt is ki kell találniuk, miként termeljenek bevételt tartalmaikkal az új, digitális erőtérben. Az unió „kormányfője” – megjegyezve: személy szerint szeret újságot olvasni – arról beszélt, a nyomtatott lap vezető intellektuális szerepét egyetlen más médium sem veheti át.

A közlemény szerint a találkozón megvitatott pontok egyike éppen az volt, miként őrizhető meg az újságok demokráciát támogató szerepe, illetve a sajtó szabadsága, de szót ejtettek egyebek mellett arról is, miként lehetne rávenni a végfelhasználókat arra, hogy fizessenek ma még ingyen kapott tartalmakért.