2010. március 25.

Such most nem lesz rádióelnök

Visszalépett a rádióelnök-jelöltségtől Such györgy, aki 2006 augusztusa óta irányítja a közmédiumot.

Úgy tudjuk, levélben jelentette be e döntését, egy nappal a csütörtöki nagykuratórium előtt, amelynek (kétharmados többséggel) arról kellett volna határoznia, elnyerje-e újabb négy esztendőre, pályázat nélkül a megbízatást.
Ebben az áll: kezdettől azt vallotta, hogy ezt a tisztséget „csak a mértékadó politikai erők támogatása mellett lehet és érdemes betölteni, mert csak ebben az esetben garantálható az intézmény tényleges függetlensége”.
„Az elmúlt hetek eseményei alapján számomra teljesen világossá vált, hogy a mandátumom pályázat nélküli meghosszabbítása kapcsán a jelenlegi, politikailag felfokozott kampányidőszakban a kritikus politikai támogatottság nem biztosítható” – fogalmazott.
Úgy tudni, a levélben a pályázat nélküli hosszabbítás napirendről levéltelét kéri Such György, aki egyben jelzi: kész megpályázni a tisztséget, amennyiben „a demokratikus politikai erők egyöntetű támogatását sikerül ismét elérnem”.
Ezzel, ha csak egy időre is, de a második nagy közmédium is elnök nélkül maradhat. Such György ugyanis 2006. augusztus elsejével foglalta el hivatalát, így – ha nem elég pörgősen, rövid határidőkkel írják ki a tisztségre a pályázatot – könnyen megeshet, hogy nem sikerül kiválasztani a (régi-)új vezetőt.
Az, hogy hosszabbító vagy új pályázatos megoldással töltik be a tisztséget, az eljárás számos fázisa szempontjából édes mindegy. mindkét esetben az elnökség és a nagykuratórium jelenlévő tagjainak kétharmados támogatása szükségeltetik a poszt elnyeréséhez.
Akár átmeneti, akár választott vezetés álljon a magyar Rádió élén, a menedzsment dolgát egyszerűbbé teszi, hogy a nap folyamán a kuratórium elfogadta az intézmény 2010-es üzleti tervét is; ez 16 milliárdos bevétel mellett mintegy 181millió forintos mérleg szerinti eredménnyel számol. A közmédiumnál 732 millió forintot fordítanak beruházásokra: ebben lesz jogdíjvásárlás, infrastruktúra-fejlesztés, épületrekonstrukció és stúdióeszköz-beszerzés is.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

13 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.