2010. július 08.

Sun Valley: a kis üzletek éve

Szakértők nem zárják ki, hogy köttetik nagy üzlet a médiamogulok Suna Valley-ben rendezendő, hagyományos őrsgyűlésén, de a piac egyelőre kivár.

Szakértők nem zárják ki, hogy köttetik nagy üzlet a médiamogulok Suna Valley-ben rendezendő, hagyományos őrsgyűlésén, de a piac egyelőre kivár – vélekednek. pedig a tavalyi mélyponton is köttetett óriásüzlet. Gondoljunk a Comcast¬NBC-Universal deal-re!

A nyilatkozó szakemberek akkor is csak kisebb rádió- vagy tévéhálózatok adásvételére számítanak, ha az idahói síparadicsomban összegyűlő milliárdosok vagyona egy év alatt legalább harmadával felértékelődött. Úgyhogy megint van pénzük a befektetési alapoknak, a reklámpiac élénkülésével pedig a megtérülésre is jó esély mutatkozik – a kérdés már csak az, mernek-e ezek befektetni egy ilyen piaci környezetben. Nagy üzletekről persze rendszeresen reppennek fel (hol beigazolódó, hol kacsának bizonyuló) hírek. Az idei évre egy ABC-eladást rebesgetnek. Ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy az üreg rókának számító befektető, Barry Diller kezdhetne valamit az ask.com keresővel.

Egyes szakértők azt gondolják a tengerentúli médiaipar barométerének, hogy ott lesz-e Steve Jobs Apple-főnök. Akár igen, akár nem, a rendezvényen megkerülhetetlen lesz annak kitárgyalása, milyen új követelményeket támaszt az iparággal szemben az immár vagy hárommillió darabban elkelt iPad és más új médiafogyasztási eszközök sikere.

A Sun Valley dzsembori abból a konferenciából nőtte ki magát, amelyet az Allen & Co. befektetési bank rendezett nem sokkal azt követően, hogy 1982-ben eladta a Columbia Pictures-ben meglévő ellenőrző részesedését a Coca Colának. Huszonhét év alatt legendák vették körül a rendezvényt, ahol minden érdeklődő igyekszik következtetéseket levonni abból, lehet-e (s ha igen, milyen) következménye annak, ha két nehézsúlyú médiatulajdonos elbeszélget egy kicsit egymással. A legnagyobb üzletek egyikét 1996-ban kötötték a rendezvényhez: akkor vette meg az ABC-t 19 milliárd dollárért a Disney. Ezzel az ügylettel került Robert Iger mostani vezérigazgató a Miki egér után csak Mouse House-nak nevezett főhadiszállásra.