2011. október 14.

Svéd-eritreai újságíró kapta a sajtószabadság díjat

A férfit gyakorlatilag tíz éve bebörtönözték, azt sem tudni, hogy egyáltalán él-e még.

A férfit gyakorlatilag tíz éve bebörtönözték, azt sem tudni, hogy egyáltalán él-e még.

Dawit Isaak, egy svéd-eritreai újságíró kapta a világ kiadóit tömörítő WAN-IFRA konferenciáján a jublieumi, 50. Arany Toll díjat, melynek célja, hogy felhívja a világ figyelmét a sajtószabadság ügyére.

Az újságíró 10 éve ment Eritreába azzal a céllal, hogy segítsen az ország szabad sajtójának kialakításában. Ezért börtönbe vetették, és mostanra nem tudni, hogy hol van, vagy hogy él-e egyáltalán. A díjat a testvére, Esaias Isaak vette át helyette, aki azon reményének adott hangot, hogy a díj odaítélése tovább növeli a kormányra nehezedő nemzetközi nyomást.

Dawit Isaak emigránsként érkezett annak idején Svédországba, ahol felvette az állampolgárságot is, majd visszatért a szülőhazájába, hogy az első független újság, a Setit társalapítója legyen. A lapot nagy elismerés övezte oknyomozó riportjaiért, ám 2001-ben másokkal együtt Isaak is börtönbe jutott miatta. Azóta a családja sem látta, nem engedték a közelébe a hatóságok.

Az egész ügy jól szimbolizálja, miért is áll a sajtószabadság listákon olyan rosszul Eritrea. Az ország a Riporterek Határok Nélkül (RSF) összesítése szerint a legutolsó a sorban, azaz még Észak-Koreánál, Iránnál és Burmánál is rosszabb a helyzet az országban.

Az a 2009-es svéd interjú sem sejtet sok jót, amit Isaias Afewerki elnök adott. Ebből kiderült: abszolút nem foglalkoztatja országát, hogy Isaak kettős állampolgár, és nem tervezik a svéd állam szabadon bocsátási kérelmeinek meghallgatását.

"Tudjuk, hogyan kezeljük a fajtáját" - hangzott el akkor az eritreai elnök szájából. Erre reflektálva Erik Bjerager, a World Editors Forum (WEF) elnöke elmondta: "Ma kifejezzük, hogy mind 'az ő fajtája' vagyunk".

További részletek az ügyről pl. itt: http://www.wan-ifra.org/pressfreedom