Az egyik legnagyobb – 65 ezer követővel rendelkező – ellenzéki médium fiókját és összes tartalmát törölte a YouTube.

Leállította oldalát Svédország öt legnagyobb alternatív, ellenzéki hírportálja, hogy így tiltakozzon a Google cenzúrája ellen, és felszólította a svéd kormányt, hogy védjék meg a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságát a digitális cenzúrától, miután a YouTube törölte az egyik legnagyobb, 65 ezer követővel rendelkező ellenzéki médium fiókját és összes tartalmát  írja a V4NA hírügynökség. A médiumok közös közleményükben kifejtik, a Google állami támogatásokban részesül a baloldali kormánytól, és „szabotálni akarja az ellenzéki médiát”.

Az Exakt24, a Nyheter Idag, a Fria Tider, a Samhällsnytt és a Nya Tider alternatív, ellenzéki hírportálok is bezárták oldalukat kedden, címlapjukon közös közleményük olvasható. Ebben kifejtik: a népszerű, 65 ezer követővel rendelkező, ellenzéki SwebbTV bezárását különböző kormányzati intézkedések előzték meg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a baloldali kormány szorgalmazta a Google és a Facebook cégei által fizetendő villamosenergia-adó csökkentését 0,5 öre/kWh-ra a lakossági 41,38 öre/kWh-ról. A Google ezenkívül további támogatást is kapott, és a Löfven-kormány kétmilliárdos támogatást is nyújtott a vállalatoknak.

Kiemelik, hogy a 2018-as kampányban Margan Johansson igazságügyi miniszter külön találkozón egyeztetett a techóriások képviselőivel, és felszólította őket, hogy az állam nevében folytassanak „önkéntes” cenzúrát. A közlemény szerint a megbeszélésen jelen volt az Expressen lap akkori főszerkesztője is, aki megígérte, hogy információt nyújt a vállalatoknak „az itt létező és a demokráciát fenyegető sötét erőkről”. Vagyis arról, hogy mely alternatív médiumokra kell figyelni, írják a tiltakozó portálok.

A SwebbTV törlése után Morgan Johansson úgy nyilatkozott:

„A YouTube döntése, hogy mit hagynak a platformjukon.”

A közleményt kiadó hírportálok szerint ez a hozzáállás nem elfogadható egy demokratikus országban. Szerintük a kormány próbál minél több alternatív, ellenzéki, bevándorlásellenes, jobboldali, konzervatív médiumot bezárni.

„A veszély nem abban rejlik, hogy új törvényekkel tiltanak minket, hanem abban, hogy a kormány államilag támogatott vállalatokon, például techóriásokon vagy bankokon keresztül éri el, hogy elzárjon minket a tevékenységünkhöz szükséges szolgáltatásoktól”

írja a közlemény.

A tiltakozók felszólítják a kormányt, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket a véleménynyilvánítás alkotmányosan is védett szabadságának biztosítására, különösen a Google, a YouTube és a Facebook „államilag is finanszírozott” platformjain.