2016. szeptember 16.

Szabadságharcot vív a Netflix

Érdekes meccsbe lépett a cégóriás; bármennyire szép a cél, nem önérdek nélkül való a küzdelem.

Az alapot az adja, hogy az Egyesült Államokban ritka az adatforgalmi korlát nélküli ADSL- vagy kábeles internet-előfizetés, aki pedig ilyenre vágyik, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Változás sem igen várható ebben, hiszen az egyes országrészekben szinte monopóliuma van egy-egy nagy szolgáltatónak, az ütőképes konkurencia megjelenése így esélytelen.

A helyi távközlési hatóságnak, az FCC-nek azonban feladata, hogy rendszeresen vizsgálja a piacot – és az egyik osztrák lap beszámolója szerint most ebbe kapaszkodik a Netflix. Szerintük ugyanis az alacsony adatforgalmi limit, a használattal arányos árazás hátráltatja a szélessávú net, különösen pedig az internetalapú televíziózás elterjedését. Az érvelés szerint lehet, hogy a szolgáltatók emelgetik a határt, de önös érdekből meglehetősen lassan testik ezt, ezzel is gátolva az új technológiák térnyerését.

A Netflix azt kezdeményezi, hogy az ADSL- és a kábeles felhasználóknál törökjék ele gyszerűen az adatkorlátot, a mobilozóknál pedig úgy havi 300 gigabájt környékénél ne lehessen alacsonyabb a limit – szerintük ez alatt nem lehet kielégíteni az átlagos amerikai polgár streaming-igényét – és akkor még szó sem esett a böngészésről, a játékok futtatásáról vagy letöltéséről.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

5 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.