2010. augusztus 12.

Szakértők a médiacsomagról

Messze nem ért egyet két médiaszakértő a konvergens médiahatóság felállításával kapcsolatban. Az MR1 ütköztetett.

Messze nem ért egyet két médiaszakértő a konvergens médiahatóság felállításával kapcsolatban. Az MR1 ütköztetett.

Bár a szervezeti struktúra átalakul, az érdemi összevonás mégsem történt meg – mondta a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az ORTT megszűnése után létrejövő csúcsszerv hatásköréről Polyák Gábor médiajogász a 180 percben. „Sem a napi munkában, sem a döntéshozatalban nincs érdemi összefonódás a két intézmény között” – fogalmazott.

A pécsi egyetemen tanító szakember két évig Majtényi László ORTT-elnök tanácsadója volt, az ő lemondása után idén februárban a megüresedett poszt várományosa lett, mint az akkori kormányfő és a köztársasági elnök közös jelöltje. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot a Fidesz médiapolitikusa, a megszűnő ORTT pártdelegáltja, Szalai Annamária irányítja majd. Teszi ezt Polyák Gábor szerint példátlanul hosszú ideig, kilenc évig, és szokatlanul nagy hatáskörrel.

A korábbi Nemzeti Hírközlési Hatóság döntéshozó szerve egy tanács volt, ez a tanács most megszűnt. A korábbi testületi döntések helyett most egyszemélyi döntések születnek majd – magyarázta az MR1 reggeli műsorában a rádió összefoglalója szerint Polyák. Az ORTT-ről szólva rámutatott: az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke sokkal gyengébb elnök volt, mint a médiatanács mostani elnöke lesz. „Most egyértelműen egyszemély-irányítású intézményrendszer jön létre a média területén, de annyival bonyolódik a helyzet, hogy testületi döntés szükséges a kérdések eldöntéséhez” – tette hozzá.

A médiajogász úgy véli, az összevonás mellett számos szakmai érvet lehet felsorakoztatni. Ebben a formában azonban a lépés nem több, mint hatalomkoncentráció. Ráadásul – teszi hozzá – a rendszer jelenlegi működésében nem látja a belső fékeket és a megfelelő kontrollt sem. „Az elnök határozza meg az intézményrendszer teljes vezetését, mondhatni: élet-halál ura. Indoklás nélkül visszahívhat minden vezetőt ebben az óriási hatóságban, a gazdálkodást, a pénzosztást ellátó intézménytől egészen a különböző elnökhelyettesekig és mindenféle vezetőkig, főigazgatókig. Túlságosan erős és látványos az a politikai összefüggés, ami az elnök személye és a kormányzópárt között fennáll” – fejtette ki véleményét Polyák Gábor.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának adjunktusa, a most megszűnő MTV Közalapítvány Fidesz által delegált tagja más véleményen van. Szerinte ugyanis a magyar közjogi rendszerben nem egyedi, hogy valakit ilyen hosszú időre nevezzenek ki egy intézmény élére. Koltay András emlékeztetett rá, az alkotmánybírákat is kilenc esztendőre választják, az Állami Számvevőszék elnökének megbízatása pedig tizenkét évre szól. Mint mondja, ezzel a törvényalkotók azt szerették volna elérni, hogy a hatóság elnöke ne legyen utasítható és elmozdítható.

„Hogy aztán tartalmilag milyen változtatásokat, módosulásokat jelent ez az új rendszer, az majd kiderül. Nem kizárt, hogy sokkal jobban és hatékonyabban fog működni, mint a korábbi” – mondta Koltay András, elismerve, hogy az ellenzéknek sokkal kevesebb beleszólása lehet a döntésekbe, mint eddig.

Koltay András azt sem tartja egyedinek, hogy egy ilyen súlyú intézmény élére egy párthoz erősen köthető személyt nevezzenek ki, Polyák Gáborral ellentétben ugyanakkor úgy véli, a szervezet független működésének megvannak a belső garanciái. "Az elmúlt húsz évben kevés példa volt arra, hogy meghatározó közjogi, közéleti tisztségekre pártoktól független személyiségeket jelöljenek. Igaz volt ez ORTT korábbi elnökeire is, akiket mindig az aktuális parlamenti többség függvényében választottak" – mutatott rá. „Aki most ezen elborzad, az valószínűleg elfelejti az elmúlt évtizedek történéseit. A kormánypárt döntése valóban nem a politikától teljes mértékben távol álló, független személyre esett. A rendszerben ugyanakkor benne van a független, autonóm működés lehetősége" – folytatta Koltay András. „A döntéseket nem teljesen szabadon, a napi politikai érdeknek megfelelően hozza meg egy hatóság, vagy akár egy elnök, hiszen vannak alkotmányos elvek, bírósági gyakorlat, a korábbi ORTT gyakorlata, a strasburgi bíróság intenciói, az EU-s elvárások, ezeknek mind-mind meg kell felelni” – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A jelenlegi struktúra nem alkalmas arra, hogy párbeszédet folytassanak a hatalommal, ezért tegnap közös szakszervezeti fórum alakult - mondta a Krónikának Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Az új szervezet a közmédiában dolgozók érdekeit szeretné képviselni a változások során. Az új érdekképviseleti fórumnak tagjai a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió, valamint a Magyar Távirati Iroda szakszervezetei.

Jön a Better Call Saul 4. évada

44 perce

Az AMC egyik legnépszerűbb saját gyártású sorozata, a „Better Call Saul” 4. évada szeptember 27-én, csütörtökön 23:45-kor debütál a csatornán.