2010. augusztus 11.

Szalai: alaptól újraépíteni

Ezt a rendszert egyetértve kell szétbontani, és alapjaitól felépíteni – mondta szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján Szalai Annamária.

Ezt a rendszert egyetértve kell szétbontani, és alapjaitól felépíteni – mondta szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján Szalai Annamária, aki a médiacsomag köztársasági elnöki aláírása után villámsebességgel nevezett ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság élére a kormányfő. Szakmaiságra és emberközpontúságra alapuló rendszert ígért, amelyben kiváló szakemberek szava érvényesülhet – lobbiérdek viszont nem.

Szerinte egy kaotikus, átláthatatlan és pazarló struktúra utódát kell megteremteni, ami – a profiltisztítással, a párhuzamosságok kiszűrésével - kevesebb pénzből is működhet, mint elődje. A konvergens médiahatóság elnöke a közösség érdekeit védő, emberközpontú szervezet vízióját vázolta fel, s annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tartalom és a terjesztés felügyelete ne váljon szét. „Szokták volt mondani, hogy a tartalom a király; igen, a tartalom is nagymértékben meghatározza a terjesztési iparág fejlődését, annak fejlődési irányait” – jegyezte meg.

Mint mondta: a médiatestületek tagjait őszi ülésszakán választhatja meg a törvényhozás, az új rendszerben pedig szakmai önállóságának megtartásával működhet a négy közmédium (a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Televízió). A négy intézmény vezérigazgatóit ezt követően jelölhetik ki. Az általa előrejelzett, gyors és határozott szervezet-átalakítás ellenére átmeneti évnek tartja 2010-et. Szeptemberben fogadhatja el az Országgyűlés a „médiaalkotmányt”, majd jöhet a részletszabályokat rögzítő médiatörvény kidolgozása – vázolta fel a munka menetét.

A közmédiumok tulajdonosi testületeinek összevonását azzal magyarázta, hogy az eddigi felállás kezelhetetlen létszámot és pazarló gazdálkodást eredményezett. Az ellenzéki pártok médiacsomaggal kapcsolatos aggályai és alkotmánybírósági beadványai kapcsán Szalai Annamária azt mondta: tudomásul veszi majd a taláros testület döntését.

Az eseményen bemutatták Mátrai Gábort, aki a médiaügyekre koncentráló Szalai Annamária helyetteseként a hírközlés területével foglalkozik. Ő egyebek mellett arról beszélt: még 2010-ben meg kívánják pályáztatni a 450 MHz-es sávtartományt és a 900-as frekvencia szabad lyukait.