A szerkesztőség jövőjéért is aggódnak, holott korábban még létszámbővítésről is szó volt.

A brit Pearson közel hat évtizedes tulajdonlás után vált meg a Financial Times-tól. John Fallon, az elsősorban oktatással foglalkozó cég vezetője szerint a média fejlődése elért arra a pontra, hogy az FT legjobb gazdája egy nemzetközi digitális hírszolgáltató lehet.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Axel Springer lesz a befutó, de az utolsó percekben a japán Nikkei nyert 844 millió fontos ellenajánlattal. Az eredmény a lap szerkesztőségi függetlenségével kapcsolatban vetett fel kérdéseket, miközben arra is választ keresett a nemzetközi sajtó, hogy a Pearson miért tartotta meg a The Economist 50 százalékos tulajdonrészét, ha ki szeretne szállni az üzletágból?

Az utóbbi kérdésre hamarosan megérkezett a válasz: a Pearson értékesítené az Economist-csoportban meglévő részesedését, de a potenciális vevőkről nem nyilatkoztak. Az egyik kisebbségi tulajdonostárs, az olasz Agnelli család már jelezte, hogy érdekelné őket az üzlet.

A Nikkei számára, tekintetbe véve a hazai piacának zsugorodását, jó üzlet lehet a digitális monetizációban nagy tapasztalatokkal rendelkező FT megvásárlása, kérdés viszont, hogy a borsos vételár – az FT csoport éves nyereségének 35-szöröse, illetve a Nikkei éves profitjának 16-szorosa – hogyan térül majd meg. Az angol nyelvű piacon még biztosan van növekedési potenciál, amelyet a Pearson visszafogott befektetéseivel nem aknázott ki. Kézenfekvő lehet az áremelés is a szolgáltatások bővítésével párhuzamosan, de az elemzők – ezzel ellentétes nyilatkozatok dacára - nem zárják ki a közös vállalat létszámának racionalizálását sem.

(A leadképen a FT szerkesztője, Lionel Barber a társaság hagyományos nyári partyján.)
Forrás: The Media Briefing