2010. június 23.

Széles kiegyenlítene

Sajátos javaslatcsomagolt propagált szerdán a médiában Széles Gábor nagyvállalkozó. Saját napilapját és tévécsatornáját használta erre.

Sajátos javaslatcsomagolt propagált szerdán a médiában Széles Gábor nagyvállalkozó. Saját napilapját és tévécsatornáját használta erre.

A tévés tartalom- és kábelszolgáltatás szétválasztását, a magyar tartalommal jelentkező magyar kábelcsatornák előnyben részesítését, a csatorna-előfizetés meghonosítását is javasolja az új médiatörvény megalkotásához. Mivel két részletben kerül az anyag a parlament elé, még nem lehet összefüggéseiben látni. „A tartalomszabályozás csak augusztus 20. után kerül a parlament elé. Tartalomszolgáltatóként ez utóbbi számunkra nagyon fontos kérdés” – jegyezte meg.

Szerinte a „balliberális oldal” azért háborodott fel az anyagon, mert a céljuk saját médiafölényük megőrzése. „A vidéki, tizenkilenc megyében megjelenő sajtó – tisztelet a néhány kivételnek – még mindig az ő kezükben van. Ez hatalmas erő, naponta 300-350 ezer példányban jelennek meg ezek az újságok” – mondta a korábban a megyei piacon is próbálkozó nagyvállalkozó, aki szerint „az új szabályok elfogadása után ezek a lapok sem tudják majd úgy támadni a jobboldalt, mint eddig tették. Visszatartó erővel hat majd, ha a valótlanságaik közlése után ekkora példányszámban kell majd a helyreigazításokat közzétenniük”. A tévés piacon Széles Gábor szavaiból újabb svád modell sejlik fel.

„Jelenleg a televíziónézők a televíziózásra fordított idő ötven százalékában a különböző kábelcsatornákat nézik, a maradék ötven százalékban pedig a „nagy” kereskedelmi és közszolgálati adókat, ám a televíziós piac teljes reklámköltségének csupán mintegy a tíz százaléka realizálódik a kábelcsatornáknál, ami már önmagában is elgondolkodtató és furcsa. Svédországban például olyan rendszer működik, hogy a nagy csatornák a reklámbevételeikből kötelezően visszaosztanak a kis televízióknak. Ez a svéd minta követhető lenne Magyarországon is, hiszen az erőfölénnyel való visszaélés, a monopólium egy jól működő piacgazdaságban elképzelhetetlen. Mi pedig a jól működő piacgazdaság megteremtését akarjuk elérni” - mondta.