2010. szeptember 21.

Széles sáv a tévék helyén

A digitális átállással felszabaduló analóg frekvenciákból jusson elég a vezeték nélküli széles sávú hálózatok fejlesztésére.

A digitális átállással felszabaduló analóg frekvenciákból jusson elég a vezeték nélküli széles sávú hálózatok fejlesztésére.

Az európai parlamenti és tanácsi határozatra hívóó javaslat egy ötéves, hatékony rádióspektrum- gazdálkodást előmozdító politikai programot hozna létre. Ez többek között 2013-ig megfelelő rádióspektrumot biztosítana a vezeték nélküli széles sáv céljára. Ennek fejlesztése ugyanis az EB szerint lényegesen hozzájárulna ahhoz, hogy a távoli területeken élők is hozzáférhessenek gyors internetkapcsolathoz, és hogy az innovatív vezeték nélküli szolgáltatások egész Európa területén hozzáférhetők legyenek.

A bizottság azt javasolja, hogy az uniós tagállamok 2012-ig adják ki a licenceket a szolgáltatóknak a vezeték nélküli széles sáv használatára uniós szinten technikailag harmonizált frekvenciasávokra (a 900/1800 MHz-es sávok, a 2,5 GHz-es és a 3,4-3,8 GHz-es sávra), emellett megkéri az országokat, hogy 2013. január elsejéig nyissák meg a 800 MHz-es frekvenciasávot a vezeték nélküli széles sáv számára (bizonyos különleges esetekben ez alól derogáció kérhető 2015-ig).

További kezdeményezésük az új generációs hálózatokhoz való hozzáférés szabályozására vonatkozó bizottsági ajánlás, amely egyensúlyt biztosít a beruházások ösztönzése és a verseny megőrzése között. A másik javaslat azt ismerteti, miként ösztönözhetők a leghatékonyabban a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami és magánberuházások - írja a VG Online.

 

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.