2013. július 31.

Szerdán 12.30-kor zárul a digitális átállás első üteme

14 megyében 55 ezer rászoruló család kapott az NMHH-tól digitális vételi eszközt, hogy tovább tévézhessen - közölte a hatóság.

14 megyében 55 ezer rászoruló család kapott az NMHH-tól digitális vételi eszközt, hogy tovább tévézhessen - közölte a hatóság.

Július 31-én, szerdán 12.30 perckor az ország 14 megyéjében leáll az analóg televíziós műsorszórás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az első ütem 14 megyéjében 55 ezer nehéz anyagi körülmények között élő család számára szerelt be digitális vételi eszközöket, közölte a hatóság. Az első lekapcsolási ütemben 220 ezer háztartást mért fel az NMHH, tehát végül ezek negyedében szereltek be olyan eszközt, amely az analóglekapcsolás után is lehetővé teszi a tévézést. A hatóság szerint napi szinten mintegy 600 kérelem érkezik,ezeket folyamatosan bírálják el, így a lekapcsolás után is folytatódik a beszerelés.

Az NMHH által közöltek szerint a digitálisátállás-kampányban július 31-ig országszerte több mint 6000 óriásplakáttal, több száz sajtómegjelenéssel találkozhattak az érdeklődők, emellett 1300 darab tévés és 1000 darab rádiós szpot volt látható és hallható az országos, illetve helyi médiumokban. Az NMHH ingyenesen hívható Digitális Átállás Call Centerébe 200 ezer hívás érkezett, a www.digitalisatallas.hu oldalt pedig mintegy 45 ezer látogató kereste fel eddig.

Az ingyenes digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás (MinDig TV) az ország lakosságának 98 százalékához jut el. Az Antenna Hungária a digitális televíziós és rádiós hálózatok kiépítésére több év alatt összesen 25 milliárd forintot költ, és az év végéig az NMHH kérésére további 25 átjátszóadót indít, melynek révén a digitális telephelyek száma 90-re bővül. Az első hat digitális átjátszó (Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló,Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd) augusztus 1-jén kezdi meg működését.