Interjú Magyarország legismertebb médiaszemélyiségével, Sebestyén Balázzsal, a rádiózás emblematikus alakjával, Rangos Katalinnal, az Amerikában élő magyar színésznővel és fotográfussal, Marozsán Erikával és Tombor Zoltánnal. A Médiapiac októberi számában minden megtalálható, amit a rádiózásról tudni érdemes.

Tőlünk nyugatabbra azt mondanák rá: self-made man. Sebestyén Balázs megcsinálta a karrierjét. Talán még többet is hozott ki a lehetőségeiből, mint gondolta. Mára Magyarország legismertebb médiaszereplője, akinek a sajtó minden lépését figyeli. Ezért is enged ritkán betekintést a gondolataiba, különösen olyan nyitottsággal, mint ezúttal.

Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)
Sebestyén Balázs (Fotó: Valuska Gábor)

Van véleményem az ország állapotáról, a közéletről, ismert és kevésbé ismert emberek visszataszító dolgairól, és ezeknek markánsan hangot is adok

– mondja.

Száz éves a polgári rádiózás. Az évfordulón érdemes felidéznünk a rádió történetének néhány figyelemre méltó állomását, amelyben az ismert médiakutató, Bajomi-Lázár Péter lesz a segítségünkre.

Rangos Katalin kíméletlen őszintesége legendás, öniróniája már csak hab a tortán. Megengedheti magának, hisz a médiában eltöltött negyven éve egy generáció története is. Azoké, akik kiváltságosak voltak abból a szempontból, hogy a rádióval és a televízióval együtt nőttek fel.

Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)
Rangos Katalin (Fotó: Valuska Gábor)

A nézettségnél előbbre valónak hittem az értékek és az értelem hangsúlyozását, a nemzetiségekre való odafigyelést, de az emberek szórakozni szerettek volna. A BBC alapelveit gondoltam követendőnek. Az állami televízió mai hírszolgáltatási gyakorlatáról rendkívül elítélő a véleményem. Megengedhetetlenül egyoldalú és manipulatív. Évi nyolcvanmilliárd forintot elégetni propagandára megbocsáthatatlan

– mondja a programigazgatói, illetve az elnöki és műsorpolitikai főtanácsosi megbízása kapcsán.

Podcastok, a digitális kor rádiói? Egyre népszerűbbek az interneten az úgynevezett podcastok. Az Edison közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 50 százaléka hallgatott már valaha podcast-adást. De mit tudnak vajon ezek a műsorok, amitől hirtelen ilyen magasra ívelt fel a csillaguk, vajon a podcastok lesznek a digitális kor rádiói?

Román Balázs
Román Balázs

És, ha már podcast. Aki mer az nyer? Térhódításba kezdett a hazai podcast piacon a BeTone stúdió. Román Balázzsal a cég kreatív producerével beszélgettünk a podcast piaci lehetőségeiről.

Nem vész el csak átalakul? Rádió marad-e a rádió a jövőben? A rádiózás megjelenésétől fogva fontos szerepet játszott az emberiség életében, mára azonban létjogosultsága egyre inkább megkérdőjeleződni látszik. A szakmabeliek jellemzően két álláspont köré csoportosulnak. De hogy melyek ezek, kiderül a friss lapszámból.

Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)
Tombor Zoltán (Fotó: Valuska Gábor)

Egy ideig newtonos fotókat akartam csinálni, később kertészeseket. Ma azon dolgozom, hogy képeim minél tomborosabbak legyenek

– mondja Tombor Zoltán, aki Magyarország egyik legkeresettebb divatfotósaként, szinte mindent hátrahagyva költözött Milánóba, majd New Yorkba, hogy valóra váltsa álmát, és a világ élvonalába küzdje fel magát.

Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)
Marozsán Erika (Fotó: Talabér Tamás)

A különböző kultúrákban tett kalandozásaim beépültek a személyiségembe, sokat tettek a művészetemhez. Olyan hálót szőttek körém, amelyet nehéz megfejtenem, de létezik

– mondja Marozsán Erika, aki előtt a magyar művészvilág után a német is fejet hajtott. Jó ideje Amerikában él, ahonnan időnként hazalátogat, hogy meséljen többek között a nagyvilágban tett – olykor rögös – útjairól.

Mivel a Médipapiac szeptemberi számának fókuszában a hallgatható tartalmak állnak, igyekeztünk tudományos hátteret is adni például az emberi hallás működéséről, és annak különleges aspektusairól Winkler Istvánnal, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójával. A tudóstól az óvodások fals énekének okain kívül azt is megtudtuk, hogy az összetett hangészlelésünk az emberi mivoltunk egyik alapja.

Miként működik egy egyetemi rádió? Miért készségesebbek az interjú-alanyok, ha nem kereskedelmi rádióról van szó? Erről beszélgettünk Nagy Noémivel a Metropolitan Egyetem – Rádió Metu főszerkesztőjével.

Bősze Ádám
Bősze Ádám

A magyar zenei rádiók legerősebb képviselője a Bartók Rádió, amelynek nem célja, mégis egyre trendibbé válik a fiatalok körében. Ennek okaiba a rétegigényeket kiszolgáló csatorna fenegyereke, Bősze Ádám, valamint Devich Márton csatornaigazgató avatta be a Médiapiacot. Szóba kerültek a klasszikus zenét kínáló csatorna arculati kérdései, marketing és brand stratégiája és az is, miért kimagaslóan szerencsés a magyar, klasszikus zenére éhes hallgató.

Az influenszer marketing halála? Az Instagram egyes országokban kísérleti jelleggel letiltotta a lájkok nyilvános láthatóságát a bejegyzések alatt. Hivatalosan azért hozták ezt a döntést, hogy levegyék a nyomást a felhasználók válláról, így egészségesebb környezetet teremtsenek a userek számára. Sokan azonnal az influenszer marketing halálát kezdték emlegetni a hír hallatán. Vajon milyen hatással lesz ez a döntés az influenszerek reklámértékére? És hogyan fordíthatják a brandek az előnyükre a kialakult helyzetet?

Hogy kerül Lady Gaga és Alan J. Pakula a BKV-ra? Kik szerepelnek a tömegközlekedési vállalat kreatív plakátjain, és hogyan befolyásolta ez a toborzó kampány eredményét? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a BKK sofőröket és műszaki dolgozókat megcélzó toborzásáról folytatott beszélgetésből.

A Médiapiac 2019/5. száma már az újságárusoknál. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.