2010. december 14.

Szeretünk könyvet adni

Felmérések szerint a könyv továbbra is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék. A piac slágertermékei a gyerek-, a szakácskönyvek és az albumok.

Felmérések szerint a könyv továbbra is az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék. A piac slágertermékei a gyerek-, a szakácskönyvek és az albumok.

Most azonban nem jellemző, hogy egy-egy slágerterméket keresnének a vevők. Közép-Kelet-Európában éppúgy, mint Magyarországon az emberek háromnegyede legfeljebb 100 eurót (kb. 28 ezer forintot) tervez ajándékokra költeni az idei karácsonyi szezonban. Ellenben a felmérésben résztvevő európai országok többségében nagyobb összeget szánnak ajándékokra: 47 százalékuk kevesebb, mint 100 eurót, egynegyedük 100 és 250 euró közötti összeget, 28 százalékuk pedig 250 eurónál is többet tervez költeni - derül ki a GfK Csoport és a Wall Street Journal Europe 2010 őszi, reprezentatív felméréséből. Messze a legnépszerűbb ajándék a ruházat és kiegészítők, minden második európai - köztük magyar - ezzel ajándékozza meg szeretteit. Európai szinten a második legkedveltebb ajándék a játék, ezt követik a könyvek, majd szorosan következnek a szépségápolási termékek. Élelmiszer, ital kevésbé szerepel az ajándékok között, mindösszesen a válaszadók 16 százaléka vásárol ilyen jellegű ajándékokat - írja a pénzcentrum.hu.

Magyarországon ettől eltérően alakul a preferencia sorrend. Szintén a ruházati cikkek a legnépszerűbbek, de második helyen a szépségápolási termékek szerepelnek, tízből négy honfitársunk vásárol ilyen cikket. A könyv szerepel a harmadik helyen, a játék a negyedik, és szintén az élelmiszerek, italok állnak az ötödik helyen. Az eddig beérkezett forgalmi adatok alapján jó idényre számít az egyik legnagyobb magyar internetes kereskedő, a Bookline.hu. "A válság itt is éreztette a hatását, ami nálunk nem azt jelenti, hogy csökken a forgalom, csak lassabban növekszünk" - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Starcz Ákos vezérigazgató. Elmondta: a tavalyi évtől eltérően idén kevés húzótermék, nagy példányszámú sikerkönyv jelent meg mint tavaly, ezért a forgalom nem koncentrálódik néhány meghatározott számú kiadványra, hanem általánosságban jól kell teljesíteni. A legnépszerűbb kategóriák között is persze vannak kiemeltek, mint a gyerekkönyvek, szakácskönyvek és a nagy formátumú albumok.