2010. augusztus 31.

Szétmódosítanák a médiatörvényt

Az MSZP harmincöt javaslatot dolgozott ki a „médiaalkotmány” tervezetéhez. Több garanciát és az uniós elváráshoz igazított szöveget szeretnének.

Az MSZP harmincöt javaslatot dolgozott ki a „médiaalkotmány” tervezetéhez. Több garanciát és az uniós elváráshoz igazított szöveget szeretnének.

Az ellenzéki párt szerint a felszínes törvényjavaslat még a módosítások elfogadásával sem lehet jó, a helyes megoldás az lenne, ha az egészet újraírnák. Ezt azonban a Népszava cikke szerint ők sem tartják reális elvárásnak. Azt viszont már kijelentették, Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha módosítás nélkül fogadja el a parlament a tervezetet.

Szerintük az Európai Unióban Magyarország - a határok nélküli televíziózás elvéből eredően - kötelezettséget vállalt arra, hogy a nemzeti szabályozást hozzáigazítja az uniós irányelvekhez. Aszerint pedig az interneten megjelenő, médiatartalomnak nevezhető szolgáltatások jó része nem tartozik a szabályozás alá. Módosító indítványaikkal beemelnének a szövegbe olyan fogalmakat, melyek hiányoznak a törvényjavaslatból. Például a szerkesztői felelősség és a műsorszolgáltató definícióját. Bővítenék azok körét, akinek kötelessége segíteni a sajtó munkatársait.

Mandur László Lendvai Ildikóval közösen jegyzi a módosító javaslatokat. A volt pártelnök szerint a törvényjavaslat nem szélesíti a közönség jogát a tájékozódáshoz, hanem csorbítja azt. Felidézte azt a nyolc évvel ezelőtti eseményt, amikor a Fidesz és a polgári körök nagygyűlést rendeztek a Magyar Televízió Szabadság téri épülete előtt "az ellenzék megszólalási szabadságának jogaiért és a sajtószabadságért". Akkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azért hirdette meg a nagygyűlést, mert úgy vélte, hogy a médiatörvény nem biztosítja kellőképpen az ellenzék egyenjogú fellépését a médiafelületeken. Lendvai Ildikó közlése szerint Orbán Viktor a 2002. augusztus 30-i nagygyűlésen azt javasolta, hogy a két közszolgálati csatorna közül legyen az egyik tisztán az ellenzéké. A volt pártelnök példátlannak nevezte, hogy a közszolgálat feladatainak definíciójából kimaradt a hiteles, objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatás.

 

Hol tart a magyar banki digitalizáció?

11 órája

Magyarország a hetedik helyen áll a vizsgált kilenc közép-kelet-európai ország rangsorában. Az elemzésbe vont nyolc legnagyobb hazai bank digitális fejlettsége csak a szlovén és a lettországi szereplőknél bizonyult jobbnak.

Megvannak a friss adatok! Ki a piacvezető?

12 órája

2018-ban a Sláger FM a leghallgatottabb adó Budapesten és Pest megyében - közölte a rádió stábja a friss adatokra hivatkozva. Ezt viszont vitatja a Rádió1 és a Retro Rádió.