2010. június 24.

Szlovákiában nem lesz válasz

Az elsők között módosítja a sajtótörvényt a formálódó szlovákiai jobbközép koalíció, egyebek mellett törölve a kötelező válaszadás intézményét.

Az elsők között módosítja a sajtótörvényt a formálódó szlovákiai jobbközép koalíció, egyebek mellett törölve a kötelező válaszadás intézményét.

A Népszabadság azt írja: szerintük ez a passzus korlátozza a sajtószabadságot és a szerkesztőségek függetlenségét. Ezt a módosítást az akkori ellenzék tiltakozása és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kifogásai ellenére két és fél éve fogadták el a jelenlegi kormánypártok.

A jogszabály alapján mindenkinek joga van a válaszadásra, ha a médiában indokolatlanul megsértik a jó hírnévhez való jogát vagy pedig valótlan tényeket állítanak róla. A napilapok a kérés megérkezésétől számított három napon belül, a hetilapok pedig a következő számukban kötelesek közölni a választ. Ha nem teszik meg, akkor a kulturális minisztérium 1543-tól 4630 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatja az illetékes kiadót.

Matus Kostolny, a Sme főszerkesztője közölte, hogy a rossz törvény nem keltett félelmet, nem vezetett valamiféle öncenzúrához sem, viszont még alaposabb munkát kért kollégáitól, hogy a ténybeli tévedéseket lehetőleg elkerüljék. Több pozsonyi szerkesztőségben úgy vélekedtek, hogy viszonylag kevesen éltek a válaszadás jogával. Talán azért is, mert jogászokat kértek fel, akik a módosított jogszabály buktatóira hívták fel az újságírók figyelmét.