2012. január 10.

Szlovéniába megy a Piano fizetős rendszer

A szlovák start után újabb régiós piacon jelenik meg a fizetős kapu. A szlovén piac legnagyobb szereplői mind beszálltak.

A szlovák start után újabb régiós piacon jelenik meg a fizetős kapu. A szlovén piac legnagyobb szereplői mind beszálltak.

Január közepétől a szlovén piacon is megjelenik a Piano Media, amely először a szlovákoknál vezette be a fizetős kaput a helyi piac legnagyobb netes szereplőivel karöltve. A január 16-ával induló együttműködésbe a szlovénok összes nagyobb újságja beszáll, összesen 11 online site-tal, amelyek a közös rendszer keretében húznak fel személyre szabott fizetési kapukat.

A rendszeren belül arról az egyes kiadók maguk döntenek, hogy pontosan milyen cikkek, rovatok vagy egyéb tartalmi egységek (pl. archívumok) kerülnek fizetési kapu mögé, ahogy azt is maguk határozzák meg, hogy ezért milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak a felhasználóknak.

"Keressük annak a módját, hogy pénzzé tudjuk tenni a tartalmainkat. A Piano ezen az úton tudást és értékes tapasztalatot hoz számunkra. A Piano projekt legjelentősebb előnye, hogy segít felgyorsítani a fizetős online tartalom elfogadottságának növekedését" - kommentálta a rendszer bevezetését Jurij Giacomelli, a szlovén piacvezető kiadó, a Delo vezére.

A Piano Media elsőként a szlovák piacon jelent meg, 2011. májusában. Akkor a helyi piac kilenc legnagyobb szereplőjét, s azok több mint 40 online felületét vonták be az együttműködésbe. Az egységes fizetési kapu az első hónapban 40 ezer eurót hozott - közölte a társaság.

A most indított szlovén szolgáltatásnak 1,3 millió netező jelenti a bázisát, ami 65 százalékos penetrációt jelent a piacon. A kutatások szerint a szlovén netezők fele olvas vagy tölt le híreket a világhálón. Ha ezt a Pianón keresztül teszik, azért a jövőben heti 1,99, havi 4,89 vagy évi 48,9 eurót kell fizetniük.

A hírek szerint 11 európai piacon folynak tárgyalások a rendszer bevezetéséről, s a Piano várakozásai szerint az év végéig két vagy három országban indulhat el a szlovákhoz vagy a szlovénhoz hasonló "nemzeti fizetőkapu".