2010. augusztus 07.

Szőcs hozzányúlna a filmtörvényhez

A filmtörvény átalakítására készül a kultusztárca – mondta el Szőcs Géza kulturális ügyekért felelős államtitkár egy interjúban.

A filmtörvény átalakítására készül a kultusztárca – mondta el Szőcs Géza államtitkár egy interjúban.

„Úgy látom, hozzá kell nyúlni. A törvényi háttér megváltoztatása nem azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat minél jobban bele tudjon szólni egy-egy területbe; ezt a gyakorlatot nem is támogatnám. A mostani anomáliák is azt mutatják, hogy a filmtörvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: nem lett elégedett a szakma, nem született több jó film” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak.

Olyan programokra, mint a folyóiratok digitális kiadásainak megjelenése „külön pénzforrás biztos nem lesz”, így az eddigieket kell átstrukturálni, és ennek a szolgálatába állítani egy átfogó rendszer létrehozásával. Hozzátette: létezik uniós szinten a francia kezdeményezésű Europeana program - egy óriási digitális múzeum, ötmillió műtárgy van benne -, ennek egy ezreléke magyar. „Hát ezen az arányon kellene javítani” – mondta.

Szőcs Géza az interjúban beszélt arról is: könyvet ír napjaink eseményeiből. „Irodalmi eszközökkel szeretném végigkövetni, hogyan használja fel és milyen végeredménnyel a kormány a szabad választásokon valaha szerzett legnagyobb győzelmet, illetve az így elnyert országépítési legitimációt. Portrék lesznek benne, történetek, de rögzítem persze azt is, hogy mit gondolok egyik vagy másik politikusról, persze saját magam hibáiról is. Vagy egyik-másik törvényhozási lépésről - amit nem föltétlenül kritikus vagy elítélő értelemben kell érteni, egyáltalán nem biztos, hogy ellenvéleményt vetek papírra” - fogalmazott.

Címkék: film médiapolitika