2014. július 14.

Szponzorált tartalmak: meg kell küzdeni az olvasók bizalmáért

Miközben egyre több hirdető él valamilyen natív hirdetéssel, a fogyasztók nem felhőtlenül lelkesek. Legalábbis egy amerikai kutatás szerint.

Miközben egyre több hirdető él valamilyen natív hirdetéssel, a fogyasztók nem felhőtlenül lelkesek. Legalábbis egy amerikai kutatás szerint.

18-65 éves amerikai internetezőket kérdezett a tartalomgyártással foglalkozó Contently, és mint kiderült, a fogyasztók meglehetősen tájékozottak a szponzorált tartalmak miben létét illetően. A válaszadók majdnem fele szerint ilyen esetben a szponzor fizet a tartalomért, és így arra befolyással van, míg ötödük szerint ilyen esetben a médiafelület munkatársai írják a tartalmat a szponzor pénzén. 18 százalék úgy vélte, hogy a hirdető egyszerűen a nevét és a pénzét adja a tartalomhoz, ennél jóval kevesebben gondolták úgy, hogy sokkal aktívabban működik közre: nemcsak fizet a cikkért, hanem maga is írja azt.

Miközben persze a bannerekkel is folyton gondjuk van a felhasználóknak, a többség mégis azt mondta, hogy inkább banneren nézegetné a hirdető üzenetét, mintsem tartalom alapú megoldás keretében. Több mint 57 százalék gondolta így, míg a válaszadók negyede éppen az ellenkezőjére szavazott, mondván, a bannerek idegesítőek. A maradék válaszadók pedig azért fogyasztanak szívesebben szponzorált tartalmat, mert az jellemzően érdekesebb.

Kérdés, hogy megbíznak-e a felhasználók a szponzorált tartalmakban? A legnagyobb veszélynek az tűnik, hogy a felhasználó nem feltétlenül veszi észre, hogy ilyen típusú tartalmat fogyaszt - aztán becsapottnak érzi magát. A válaszadók kétharmada mondta azt, hogy érezte már magát becsapottnak ilyen esetben, míg a negyedük nem. A szponzorált tartalmakkal kapcsolatos általános bizalmat(lanságot) jellemzi, hogy a válaszadók több mint fele nem bízik az ilyen tartalmakban. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a médiafelülettel és még inkább a hirdetővel szembeni bizalom kicsit több mint 40% esetében meg tud ágyazni a bizalomnak.

 

További részletek a Contently oldalán: http://contently.com/strategist/2014/07/09/study-sponsored-content-has-a-trust-problem-2/