2010. október 26.

Szűkül a nyomdai árrés

Jelentősen csökkent a hazai nyomdák árrése; korábban 5-7 százalék volt, most ennek körülbelül a fele.

Jelentősen csökkent a hazai nyomdák árrése; korábban 5-7 százalék volt, most ennek körülbelül a fele.

A jövő év az optimista várakozások szerint is csak a helyzet stabilizációját hozhatja a nyomdaiparban, a visszaesés üteme azonban már az idén lassuló tendenciát mutat - mondta a NAPI-nak Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség főtitkára.

Az előző év azonos időszakához képest átlagosan mintegy tízszázalékos forgalom-visszaesés jellemzi a nyomdaipart, azonban úgy tűnik, hogy a csökkenés üteme lelassult 2009-ben. A szövetséggel kapcsolatban álló piaci szereplők többsége a megrendelés-állomány enyhe növekedéséről számolt be az utóbbi időszakban, többen vissza tudtak térni a 2-3 műszakos termelésre. A beruházások azonban a tavalyi szinten maradtak, a cégek változatlanul a jelenlegi állapot stabilizálására törekednek, a válság előtti szinthez képest 30-50 százalékkal csökkentek a fejlesztések. Egyre kevesebb cég szűnik meg, jellemzően a kisebb családi vállalkozások és nem a nagyobb cégek dőltek be idén. Az iparág foglalkoztatási rátája folyamatosan csökken, 2006-2007-ig 6 százalék körüli szinten stabilizálódott, 2008-2009-ben azonban már 10 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, javulás pedig egyelőre nem tapasztalható - mondta.

Hozzátette: a tavaly év elején a nyomdák a sokkhatás kivédése érdekében egyre alacsonyabb vállalási árakat ígértek. A megrendelők pedig e nyomott árszintre normál, tárgyalási alapot jelentő összegként kezdtek tekinteni, így a korábbi árbevételek elérése lényegesen nehezebbé vált. Becsléseink szerint átlagosan 10 százalék körüli éves szintű árcsökkenés sem tekinthető túlzásnak. Az alacsony árak és a költségek emelkedése miatt a nyomdák árrése is jelentősen csökkent, a korábbi átlagos 5-7 százalékról 3-5 százalékra, ez a nyereségtartalom pedig már nem jelent elegendő fedezetet a beruházásokra.

Eközben a legnagyobb tételt jelentő papír ára átlagosan tizedével emelkedett idén, ráadásul a korábbi években nem tapasztalt ellátási problémák is felmerültek, a kiszolgálási idő több hétre emelkedett. A költségeket növelik a korábbi években felvett, nagyrészt svájci frank vagy euró alapú fejlesztési hitelek törlesztőrészletei is - mondta.