2010. június 16.

TI: aggodalom

A számvevőszék és az új médiahatóság elnökének függetlensége miatt aggódik a Transparency International – áll közleményükben.

A számvevőszék és az új médiahatóság elnökének függetlensége miatt aggódik a Transparency International – áll közleményükben.

„A Fidesz a kormányhatalom egy újabb alkotmányos kontrollját kérdőjelezi meg

A Transparency International szerint az Állami Számvevőszék és a megalakuló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság függetlensége sérülhet az elnök-jelöltek politikai elkötelezettségei miatt” – írják, aggodalmukat fejezve ki „az eddig stabilnak értékelt magyarországi demokratikus intézményrendszer átpolitizálása miatt”.

A szavazás előtt felhívjuk a parlamenti képviselők figyelmét, hogy az ellenőrző szervek függetlenségét, és ezáltal a demokratikus rendszer hatékony működését, hosszú távon pedig annak stabilitását veszélyeztetheti, ha a független szervek vezetői a jelölő párt politikusai - írják. Az új média hatóság feladata az ORTT megszűnésével a tisztességes, hatékony verseny kialakulásának, illetve fenntartásának elősegítése az elektronikus hírközlési ágazatban és ezt csak kormánytól független vezetéssel valósítható meg. „A pártok delegálási rendszerének köszönhetően az ORTT sem tudta eredményesen ellátni ezt a feladatot, ugyanakkor hitelességének garanciája volt, hogy elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelölte” – teszik hozzá.

Az új Hatóság vezetőjének jelölése kizárólag a miniszterelnök feladata lesz; a TI úgy látja, a tervek szerint a testület vezetőjének jelöltje az ORTT volt tagja, előtte 8 évig a Fidesz frakció parlamenti képviselője.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.