2011. november 09.

TV2: hosszabb Tények, reklámszünettel

György Bencét kérdeztük a TV2-s hírműsort érintő változásokról. Mint elmondta, vannak olyan piacok, ahol ennél is hosszabb híradó a megszokott.

György Bencét kérdeztük a TV2-s hírműsort érintő változásokról. Mint elmondta, vannak olyan piacok, ahol ennél is hosszabb híradó a megszokott.
György Bence (TV2 aktuális műsorok, vezető szerkesztő)

2012 januárjától 60 perces lesz a Tények. Mi ennek az oka: marketingbefektetés, vagy szemmel látható nézettségnövekedést vár a lépéstől a TV2 vezetése?

A TV2 a reklámozók számára fontos időszakokra helyezi a hangsúlyt és a hirdetések szezonálisan nagyon ingadoznak. Így a januári-februári, reklámpiaci szempontból holtszezonban szünetel több költséges produkciónk. Ilyenkor a bázis műsorainkra építjük az estéket, amelyekkel egyébként egyáltalán nem kockáztatunk sokat, jól ismert, bevált műsorokról van szó, mint a Tények és az Aktív. A Tények másfél éve piacvezető és nagyon elkötelezett a nézőtábora, azt gondoljuk, hogy a hosszabb műsoridő miatt sem csökken majd a népszerűsége.

 

A műsor második fele a csatorna közlése szerint "könnyedebb" lesz. Mit értsünk ezalatt? A kereskedelmi tévék híradói eddig is inkább bulvár vonalon mozogtak. Ráadásul a TV2 azt kommunikálja, hogy a híreket tőle akarják a magyarok. Akkor nem volna érdemes inkább a minőségi jelleget erősíteni a hossz növelése helyett?

Nem számít könnyed műsornak a Tények, az, hogy kevés benne a politika, még egyáltalán nem jelenti, hogy könnyed program lenne végignézni. A most kapott műsorperceket nem szeretnénk több közéleti, gazdasági vagy bűnügyi hírrel megtölteni, inkább a kultúra, sport, és fogyasztóvédelmi témák arányának növekedésére kell számítani. Több eseményen leszünk ott, több egyedi témát tudunk bemutatni.

 

Általános trend volt, hogy egyre több rövid anyagból épültek fel a híradások. Ilyen hosszú híradót hogyan lehet kitölteni ezekkel? Milyen lesz a szerkezet?

Nyilván lesznek hosszabb anyagok, de a nézők számára nem lesz feltűnő változás a műsor szerkezetében.

 

Van arra nemzetközileg példa, hogy ilyen hosszú esti híradóval operáljon egy csatorna? Van a TV2-t tulajdonló ProSiebenSat.1 Csoportban erre példa?

Van, például Romániában minden komoly televíziónak bruttó másfél órás a hírműsora. Igaz, hogy ott nagyon változatos a témaválaszték, a hírműsor része a bulvár és a sport is, hagyományos híradós tartalomból is jóval többet készítenek, mint bármelyik magyarországi televízió. A cégcsoport román tagja, a Prima TV pár éve próbálta csökkenteni a hírműsor hosszát, de ártottak vele az imidzsüknek és a nézettségüknek is, így hamar visszatértek a 90 perchez.

 

Büszkén jelentette be a TV2, hogy immár a Tényekben is lesz reklámblokk, lévén, hosszabb lesz. Nem aggódtok a ritmus megtörésétől és a nézők elvándorlásától a reklámszünet miatt? Mivel igyekeztek a nézőket a csatornán tartani?

Maga a reklámszünet a tévénézők számára megszokott dolog. Az, hogy a híradókban eddig nem volt, egy elavult, indokolatlan jelenség, pár év múlva furcsa lesz visszagondolni rá. Nyilván kell egy kis idő, amíg megszokják a nézők, de utána pont úgy kezelik majd, mint bármilyen más műsorban.